Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nehammer odmietol ruské tvrdenia o nedodržiavaní neutrality Rakúska

Rakúsky kancelár Karl Nehammer 26. januára 2023. Foto: TASR/AP

Viedeň 2. februára oznámila vyhostenie štyroch ruských diplomatov, pretože ich konanie "bolo v rozpore s ich diplomatickým štatútom a medzinárodnými dohodami".

Viedeň 17. februára (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v piatok odmietol obvinenia zo strany Ruska, že Rakúsko nedodržiava svoje záväzky nestrannej a neutrálnej krajiny. TASR správu prevzala z agentúr AP a APA.

"Tvrdenia Ruska, že nie sme neutrálni, sa míňajú účinku," povedal Nehammer na spoločnej tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou vo Viedni.

Nedávne vyhostenie štyroch rakúskych diplomatov z Ruska označil za "nič iné ako protiopatrenie bez značného opodstatnenia".

Viedeň 2. februára oznámila vyhostenie štyroch ruských diplomatov, pretože ich konanie "bolo v rozpore s ich diplomatickým štatútom a medzinárodnými dohodami".

Neutralita podľa Nehammera neznamená, že Rakúsko sa bude nečinne prizerať, keď sa v krajine vyskytuje špionáž a dochádza k zneužívaniu pohostinnosti.

Kancelár dodal, že Rakúsko stojí v oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky pri ostatných členských krajinách EÚ a k neutralite pristupuje v zmysle európskej solidarity.

Rakúsko a ďalšie členské krajiny EÚ vyhostili desiatky ruských diplomatov po začiatku vojenského ťaženia Moskvy na Ukrajine, na čo Rusko reagovalo odvetnými krokmi, pripomenula agentúra AFP. Vo vojensky neutrálnom Rakúsku sú však vyhostenia diplomatov zriedkavé, pričom Viedeň si udržiavala s Moskvou blízke vzťahy.