Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Francúzsko odsúdili ruské raketové útoky na Odesu

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin okráda svet o akúkoľvek nádej na ukrajinské obilie, napísala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v príspevku na Twitteri.

Berlín/Paríž 19. júla (TASR) - Nemecko a Francúzsko v stredu odsúdili ruské raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa. Moskva podľa nich útoky zámerne cieli na sklady s ukrajinským obilím. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin "okráda svet o akúkoľvek nádej na ukrajinské obilie", napísala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v príspevku na Twitteri. "Každá z jeho rakiet zasahuje aj tých najchudobnejších na svete," dodala.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Rusko sa svojimi útokmi "opäť nezodpovedne zahráva s potravinovou bezpečnosťou". Nočné ruské údery viedli podľa Kyjeva k zničeniu 60.000 ton obilia.

"Tieto útoky, ktoré boli zámerne cielené na civilnú infraštruktúru – najmä zásoby obilia – predstavujú vojnové zločiny," píše sa vo vyhlásení francúzskeho rezortu diplomacie.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť predmetnej dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, skončila v noci na utorok.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že Putin sa rozhodol použiť potraviny ako zbraň. "Myslím si, že je to obrovská chyba," dodal.

Rusko útočilo na Odesu už druhú noc po sebe. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že útoky zasiahli vojenské objekty v blízkosti tohto prístavného mesta.