Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecko v Litve prisľúbi Ukrajine zbrane za ďalších 700 milión eur

Ukrajinský tank jazdí na fronte pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/DPA

Ukrajinskí a nemeckí politici vyzývajú na rýchle dopĺňanie tankov Ukrajine, pretože ruské sily v bojoch ničia túto výzbroj.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecko prisľúbi v utorok na dôležitom summite NATO v Litve vojenskú pomoc Ukrajine za ďalších 700 miliónov eur, uviedli vládne zdroje. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Berlín, druhý najväčší dodávateľ zbraní Ukrajine na jej obranu proti ruskej invázii, už oznámil nový balík zbraní pre Kyjev za 2,7 miliardy eur v máji, pred návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vysokopostavený predstaviteľ nemeckej vlády v pondelok povedal, že Nemecko dá Ukrajine "veľmi zásadný" nový prísľub vojenskej výzbroje na summite Severoatlantickej aliancie v litovskej metropole Vilnius. Koná sa v utorok a v stredu (11. a 12. júla).

Odvtedy, čo Rusko koncom februára 2022 napadlo Ukrajinu, sa Nemecko vzdalo tradične pacifického postoja a poslalo Kyjevu veľkú škálu zbraní, od systémov protivzdušnej obrany až po delostrelecké systémy. Teraz je Nemecko po USA druhým najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu.

Berlín začal tento rok posielať Ukrajine moderné tanky Leopard, po mesiacoch prosieb kyjevskej vlády. Tá žiadala a stále žiada ťažké zbrane, aby posilnila svoju obranu proti útokom Ruska.

Ukrajinskí a nemeckí politici vyzývajú na rýchle dopĺňanie tankov Ukrajine, pretože ruské sily v bojoch ničia túto výzbroj.

Dvojdňový summit NATO sa už začal, dominuje mu reakcia Aliancie na ruskú vojnu na Ukrajine a snaha Kyjeva stať sa členom, alebo aspoň dostať pozvanie do NATO.