Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Spojenectvo USA a Izraela zostáva neotrasiteľné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Biden v utorok varoval Izrael, že vláda nemôže pokračovať v presadzovaní spornej reformy súdnictva, ktorá viedla k protestom a kritike zo strany spojencov z krajín Západu.

Washington 29. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu označil spojenectvo so Spojenými štátmi za "neotrasiteľné". Tiež prisľúbil, že bude hľadať kompromis a dodržiavať základné práva po tom, ako ho účastníci protestov obvinili z ničenia demokracie s cieľom oslabiť súdnictvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Netanjahu v prejave na prevažne virtuálnom druhom Summite za demokraciu, organizovanom USA, nazval šéfa Bieleho domu Joea Bidena dlhoročným "priateľom".

"Izrael a Spojené štáty majú občas nezhody, ale chcem vás uistiť, že spojenectvo medzi najväčšou demokraciou sveta a silnou, hrdou a nezávislou demokraciou v srdci Blízkeho východu, Izraelom, je neotrasiteľné. Nič to nemôže zmeniť," povedal Netanjahu.

V reakcii na zahraničnú kritiku prisľúbil, že Izrael "bol, je a vždy zostane hrdou a silnou demokratickou krajinou, majákom slobody a spoločnej prosperity v srdci Blízkeho východu".

Biden v utorok varoval Izrael, že vláda nemôže pokračovať v presadzovaní spornej reformy súdnictva, ktorá viedla k protestom a kritike zo strany spojencov z krajín Západu. Vyzval Netanjahua, aby dosiahol ozajstný kompromis, pričom sa označil za "silného podporovateľa" Izraela.

Netanjahu v pondelok oznámil, že vláda dočasne zastaví proces schvaľovania súdnej reformy. Premiér priznal, že štátom otriasajú rozpory, a uviedol, že sa chce "vyhnúť občianskej vojne", preto bude hľadať kompromis s politickými oponentmi.