Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Neúspešný kandidát na mexického prezidenta výsledky volieb neprijal

López Obrador Foto: TASR/AP

Podľa nich Lópeza Obradora podporilo 31,59 percenta voličov, kým jeho úspešnejšieho súpera Enriqueho Peňu Nieta 38,21 percenta oprávnených občanov.

Mexiko 9. júla (TASR) - Neúspešný prezidentský kandidát ľavice Andrés Manuel López Obrador dnes vyhlásil, že v nedeľu zverejnené oficiálne výsledky prezidentských volieb z 1. júla neakceptuje.

Podľa nich Lópeza Obradora podporilo 31,59 percenta voličov, kým jeho úspešnejšieho súpera Enriqueho Peňu Nieta 38,21 percenta oprávnených občanov.

Porazený kandidát už skôr tvrdil, že Nietova Inštitucionálna revolučná strana (PRI), ktorá vládla v Mexiku tvrdou rukou sedem desaťročí do roku 2000, kupovala hlasy a nútila voličov hlasovať za svojho kandidáta. López Obrador požiadal navyše o prepočítanie všetkých hlasov, čo sa v zmysle zákona aj stalo.

Platná legislatíva krajiny umožňuje prepočítanie iba tam, kde je rozdiel medzi dvoma vedúcimi kandidátmi menší než jedno percento alebo kde sa objavia iné "nezrovnalosti", ako sú napríklad ťažko čitateľné volebné lístky. Toto platilo podľa Federálneho volebného inštitútu (IFE) v iba o čosi viac ako polovici všetkých volebných miestností.

Ľavicový politik, ktorý obviňuje víťaza z volebného podvodu, mieni o svojich ďalších krokoch rozhodnúť do štvrtka 12. júla.

Peňa Nieto súperove obvinenia už skôr rozhodne odmietol a poprel aj tvrdenia o neprimerane veľkom priestore pre jeho stranu v televízii.

Novozvolený mexický prezident prisľúbil, že bude s ostatnými stranami spolupracovať na "štrukturálnych reformách", zameraných na tvorbu pracovných miest a vybudovanie sociálnej siete zahŕňajúcej všetkých Mexičanov.

Počas víkendu protestovali desaťtisíce ľudí v mexickom hlavnom meste proti víťazstvu Enriqueho Peňu Nieta v prezidentských voľbách a obviňovali jeho stranu z kupovania voličov.