Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nigérijský prezident Buhari sa deň pred voľbami prihovoril k národu

Na snímke prezident Nigérie Muhammadu Buhari. Foto: TASR/AP/Sunday Alamb

Buhari v prejave zdôraznil, že i keď sa mnohí po nečakanom odložení volieb o týždeň obávali toho najhoršieho, voliči sa teraz nemusia ničoho obávať a v sobotu môžu ísť hlasovať slobodne.

Abuja 22. februára (TASR) - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari predniesol v piatok - takmer 24 hodín pred začiatkom odložených prezidentských a parlamentných volieb vo svojej krajine - posledný príhovor k národu. Informovala o tom agentúra AP.

Buhari v prejave zdôraznil, že i keď sa mnohí po nečakanom odložení volieb o týždeň "obávali toho najhoršieho", voliči sa teraz nemusia ničoho obávať a v sobotu môžu ísť hlasovať slobodne.

Odklad volieb o týždeň, ku ktorému došlo v uplynulom týždni na poslednú chvíľu, mnohých Nigérijčanov pobúril. Volebná komisia sa teraz zaviazala, že už je na sobotňajšie celoštátne hlasovanie pripravená.

Buhari súperí o prezidentské kreslo s bývalým viceprezidentom Atikuom Abubakarom. Všetky strany a kandidáti podpísali dohodu, že sa budú usilovať o pokojné voľby a budú rešpektovať voličov aj počty hlasov. Nenávistnú rétoriku však rozdúchavajú podporovatelia z oboch táborov.

Odklad volieb oznámil šéf volebnej komisie novinárom uplynulý víkend len päť hodín pred začiatkom hlasovania. Ako dôvod uviedol bližšie nespresnené "problémy", pričom sa však objavili správy, že hlasovacie materiály neboli doručené do všetkých častí krajiny. Volebných miestností je až takmer 120.000.

V Nigérii, krajine s približne 190 miliónmi obyvateľov, je vyše 84 miliónov oprávnených voličov, ktorí si majú v prezidentských voľbách vyberať medzi 76-ročným prezidentom Muhammadom Buharim a jeho hlavným súperom Atikuom Abubakarom - miliardárom a bývalým viceprezidentom.

V parlamentných voľbách, ktoré budú v ten istý deň, sa bude bojovať o 360 kresiel v dolnej komore, Snemovni reprezentantov, a o 109 kresiel v Senáte.