Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová porodila dievčatko

Jacinda Ardernová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jacinda Ardernová zistila, že je tehotná necelý týždeň pred tým, ako sa v októbri ujala úradu premiérky.

Wellington 21. júna (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová porodila vo štvrtok svoje prvé dieťa - dievčatko, informuje agentúra DPA.

Ardernová je po bývalej pakistanskej predsedníčke vlády Bénazír Bhuttovej druhou ženou na svete v novodobých dejinách, ktorá sa stala matkou počas zastávania premiérskej funkcie.

Na svojom profile na sociálnej sieti Facebook zverejnila aj fotografiu, na ktorej je spolu so svojím partnerom Clarkom Gayfordom a bábätkom. Ardernová zároveň všetkým poďakovala za pekné priania a dodala, že ona aj dieťa sú v poriadku.

Novozélandská premiérka (37) mala podľa očakávania porodiť už v nedeľu, niekoľko dní však prenášala a rozhodla sa pracovať až do poslednej chvíle. Gayford na sociálnej sieti Twitter zverejnil fotografiu, na ktorej si ešte v stredu v súkromí čítala z parlamentných dokumentov.

Ardernová si po pôrode vyberie šesť týždňov rodičovskej dovolenky. Počas nej ju bude zastupovať podpredseda vlády Winston Peters. Premiérka však bude mať k dispozícii všetky vládne dokumenty a bude sa vyjadrovať ku všetkým zásadným rozhodnutiam vrátane tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti štátu. Po šiestich týždňoch sa vráti do úradu a v rodičovských povinnostiach ju vystrieda Gayford.

Ardernová zistila, že je tehotná, necelý týždeň pred tým, ako sa v októbri ujala úradu premiérky.