Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Novozvolený mexický prezident Peňa Nieto nebude mať väčšinu v Kongrese

Enrique Peňa Nieto Foto: TASR/AP

Nieto sľúbil rast ekonomiky zhruba o šesť percent ročne, tvorbu pracovných miest a zníženie prebujneného drogového násilia.

Mexiko 2. júla (TASR) - Výsledky mexických volieb naznačujú, že koalícia novozvoleného prezidenta Enriqueho Peňu Nieta nebude mať väčšinu ani v jednej z oboch komôr Kongresu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje blízke volebnej komisii.

Schvaľovanie reforiem by mohlo byť veľmi tvrdým bojom a prezident možno bude musieť rokovať so svojimi oponentmi vrátane konzervatívnej Strany národnej akcie (PAN), ktorej vlastnú reformnú agendu blokovala Peňova Nietova centristická Inštitucionálna revolučná strana (PRI).

Novozvolený mexický prezident Enrique Peňa Nieto dnes označil za svoje priority energetiku, ako aj reformy v oblasti daní a trhu práce.

Peňa Nieto, ktorý vyhral nedeľňajšie voľby so zhruba 38 percentami hlasov, vyjadril nádej, že sa mu podarí dohodnúť s politickými protivníkmi a presadiť v Kongrese niektoré zmeny ešte pred decembrovým nástupom do úradu.

Podľa novozvoleného prezidenta sú všetky reformy rovnako prioritné. Bude však závisieť od finančnej a politickej situácie, čo príde na rad ako prvé.

Ako ďalej uviedol Peňa Nieto, šéf jeho kampane Luís Videgaray sformuje časť kabinetu. Videgaray má u investorov dobré meno a je považovaný za možného ministra financií.

Peňa Nieto sľúbil rast ekonomiky zhruba o šesť percent ročne, tvorbu pracovných miest a zníženie prebujneného drogového násilia. Do úradu nastúpi 45-ročný prezident v decembri na šesťročné obdobie.

K hlavným reformným návrhom novozvoleného prezidenta patrí aj povoliť viac súkromných investícií v mexickom štátnom ropnom priemysle.