Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Český minister spravodlivosti rokoval s najvyšším štátnym zástupcom

S veľkým záujmom očakávaná schôdzka nového českého ministra spravodlivosti Pavla Blažeka a najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana sa dnes uskutočnila v Prahe.

Praha 9. júla (TASR) - S veľkým záujmom očakávaná schôdzka nového českého ministra spravodlivosti Pavla Blažeka a najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana sa dnes uskutočnila v Prahe.

Pavel Zeman pri tejto príležitosti zdôraznil, že na svojom personálnom návrhu na vymenovanie Lenky Bradáčovej za vrchnú štátnu zástupkyňu v Prahe trvá. Na internetovej stránke o tom informoval rezort spravodlivosti.

Šéf rezortu spravodlivosti, ktorý ministerstvo prevzal po odvolanom Jiřím Pospíšilovi, už v minulom týždni naznačil, že sa najskôr stretne s Pavlom Zemanom a následne sa chystá overiť si integritu navrhovanej Lenky Bradáčovej pri osobnom stretnutí.

Hovorkyňa Zemana podľa serveru idnes.cz uviedla, že detaily o prvej schôdzke oboch činiteľov, ktorí sa dohovorili, že sa budú stretávať pravidelne aj v budúcnosti, zverejňovať nebudú. Pri dnešnom stretnutí sa podľa slov Heleny Markusovej hovorilo o viacerých aspektoch zákona o štátnom zastupiteľstve.

O nominácii Lenky Bradáčovej na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe sa v ČR špekuluje aj ako o možnej príčine prekvapujúceho odvolania Jiřího Pospíšila z čela rezortu spravodlivosti, minister ju už do funkcie nestihol vymenovať.

Ak by jeho nástupca Bradáčovú, ktorá sa nedávno zviditeľnila kauzou Davida Ratha, predsa len do funkcie vymenoval, vystriedala by vo funkcii exministrom Pospíšilom odvolaného Vlastimila Rampulu, o ktorom české médiá píšu ako o zametačovi veľkých prípadov pod koberec.