Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

J. Ardernová odmietla vysloviť meno podozrivého z vrážd v mešitách

Zdravotníci odvážajú zraneného z mešity 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch. Foto: TASR/AP

Streľba v dvoch mešitách v meste Christchurch sa začala v piatok približne o 13.45 h miestneho času (02.45 h SEČ). Pri útokoch zahynulo 50 ľudí a viac než štyri desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Wellington 19. marca (TASR) - Muž, ktorý je obvinený, že v novozélandskom meste Christchurch zabil v dvoch mešitách 50 ľudí a ďalších takmer 50 osôb zranil, bude čeliť spravodlivosti v plnom rozsahu. V utorok to podľa agentúry AFP povedala v parlamente novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

"Bude čeliť spravodlivosti v plnom rozsahu tu na Novom Zélande," povedala Ardernová v súvislosti s podozrivým z vrážd, ktorým je 28-ročný austrálsky pravicový extrémista Brenton Tarrant.

"Svojím teroristickým činom chcel dosiahnuť mnohé, najmä však to, že sa stane slávnym, preto nikdy nevyslovím jeho meno," povedala novozélandská premiérka.

"Je to terorista. Je to zločinec. Je to extrémista. Ale keď budem hovoriť ja, zostane bezmenný," dodala Ardernová.

Streľba v dvoch mešitách v meste Christchurch sa začala v piatok približne o 13.45 h miestneho času (02.45 h SEČ). Pri útokoch zahynulo 50 ľudí a viac než štyri desiatky ďalších utrpeli zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami.

Šesť tiel obetí streľby odovzdali príbuzným


Novozélandské úrady odovzdali pozostalým telá šiestich obetí piatkovej streľby v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, ktorá si vyžiadala 50 mŕtvych a 50 zranených. Informovala o tom v utorok miestna polícia.

Prvé pohreby obetí sa mali pôvodne konať už v pondelok, čo však znemožnili problémy s identifikáciu tiel.

Vykonaných už bolo všetkých 50 súdnych pitiev, ale len u 12 mŕtvych bola uspokojivo zistená totožnosť. "Šesť identifikovaných obetí bolo vrátených rodinám," uviedla novozélandská polícia, ktorú citovala agentúra AP.

Niekoľkodňový odklad spôsobil pobúrenie v radoch moslimských pozostalých, ktorí chceli pochovať svojich mŕtvych do 24 hodín, ako to kážu islamské zvyklosti. Príbuzní sa v tejto súvislosti sťažovali najmä na to, že im úrady neposkytujú dostatok informácií.

Polícia prisľúbila, že zlepší komunikáciu s postihnutými rodinami a že sa pokúsi zavŕšiť proces identifikácie a vydávania tiel obetí v čo najkratšom čase.

V nemocniciach stále zostáva 30 zranených, z toho deväť je v kritickom stave. Medzi nimi je ťažko zranené štvorročné dievča, ktoré previezli do nemocnice v najväčšom novozélandskom meste Auckland. Spolu s ňou je hospitalizovaný aj jej otec, ktorého stav je stabilizovaný.