Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obete toulouskej streľby pochovajú v stredu v Jeruzaleme

Smútiaci nasledujú pohrebný voz s truhlami obetí pondelňajšej streľby pred židovskou školou .Foto: TASR/AP

V súvislosti s francúzskym útokom posilnili bezpečnostné opatrenia v okolí synagóg a iných židovských objektov v americkom New Yorku.

Jeruzalem/New York 20. marca (TASR) - Štyri obete pondelkového streleckého útoku na židovskú školu vo štvrtom najväčšom francúzskom meste Toulouse pochovajú v stredu v Jeruzaleme.

Dnes to potvrdilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Telá rabína Jonathana Sandlera (30), jeho synov Gabriela (4) a Arieha (5), ako i dcéry riaditeľa školy Myriam Monsonegovej (7) privezú do Izraela v noci na stredu lietadlom spoločnosti El Al, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Všetky obete mali dvojité francúzske aj izraelské občianstvo.



Galéria: Streľba pred židovskou školou





Vrah môže opäť zabíjať


Ozbrojený muž, ktorý v pondelok zastrelil tri židovské deti a rabína a minulý týždeň v juhozápadnom Francúzsku troch vojakov, by mohol opäť zabíjať. Uviedol to dnes prokurátor, ktorý vedie vyšetrovanie.

"Čelíme výnimočne odhodlanému jedincovi, ktorý vie, že sa po ňom pátra, ktorý môže opäť udrieť," povedal parížsky prokurátor Francois Molins na tlačovej konferencii. Vrah strelil všetky svoje obete do hlavy z takej bezprostrednej blízkosti, že im streľba spálila pokožku.

Prokurátor charakterizoval vraždy ako teroristické činy. Upozornil na to, že boli vopred naplánované, pričom potenciálne majú rasistické a antisemitské aspekty.
Rakvy do Jeruzalema prevezú z letiska Bena Guriona pri Tel Avive a začiatok pohrebu sa očakáva okolo 8.00 h SEČ.

V súvislosti s francúzskym útokom posilnili bezpečnostné opatrenia v okolí synagóg a iných židovských objektov v americkom New Yorku. Dnes to oznámili miestne médiá.

Newyorská polícia posilnila hliadky v okolí izraelského zastupiteľstva pri OSN, Múzea židovského dedičstva a iných lokalít vo všetkých piatich častiach mesta.

Šéf newyorskej polície Ray Kelly uviedol, že bezpečnostné opatrenia posilnili napriek tomu, že sa neobjavili žiadne konkrétne hrozby.

V New Yorku žije najväčšia židovská komunita v USA.