Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Oslavy dobytia Bastily začala vojenská prehliadka v Paríži

Na snímke austrálski vojaci pochodujú počas vojenskej prehliadky na Elyzejských poliach v rámci osláv štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016. Foto: TASR/AP
Maorskí bojovníci z Nového Zélandu pochodujú na bulvári Champs-Elysées počas osláv štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016. Foto: TASR/AP

Deň dobytia pevnosti a väzenia Bastily 14.júla 1789 znamenal začiatok Francúzskej revolúcie.

Paríž 14.júla (Teraz.sk) - Slávnostnou vojenskou prehliadkou si dnes Francúzi pripomenuli sviatok dobytia Bastily, ktorý každoročne pripomína začiatok Veľkej francúzskej revolúcie z roku 1789.

Po bulvári Champs-Élysées pochodovalo viac ako 3000 vojakov a vojačiek a defilovalo približne 240 jazdcov na koňoch. Výrazne väčší, až okolo 11.500, bol však počet policajtov a žandárov, zaisťujúcich bezpečnosť účastníkov. Informovala o tom rozhlasová stanica Radio France Internationale (RFI).

Na snímke vojenská prehliadka na Elyzejských poliach v rámci osláv štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Vojenská prehliadka na Elyzejských poliach, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica. To sú charakteristické znaky francúzskeho štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily. Na snímke uprostred francúzsky prezident Francois Hollande a vpravo náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Pierre de Villiers sledujú vojenskú prehliadku na bulvári Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Ku francúzskym kolegom sa pridalo aj 140 austrálskych a 85 novozélandských vojakov, z ktorých časť mala na sebe tradičné maorské kostýmy.

Príslušníci oboch spojeneckých armád sa prehliadky zúčastnili na počesť 100. výročia začiatku bitky pri Somme - jednej z najkrvavejších operácií prvej svetovej vojny -, ktorá si vyžiadala vyše milióna mŕtvych a zranených. Pri rieke Somme bojovali aj Austrálčania, Novozélanďania, Briti i vojaci z ďalších krajín.

Dnešná prehliadka ku Dňu Bastily bola poslednou za súčasného mandátu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý sa skončí na budúci rok.

Maorskí bojovníci z Nového Zélandu pochodujú na bulvári Champs-Elysées, vľavo francúzsky premiér Manuel Valls počas osláv štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Francúzsko oslavuje Deň dobytia Bastily

Francúzska armáda účastníkom prehliadky predviedla aj viac ako 200 vozidiel, 55 lietadiel a 30 vrtuľníkov. Akrobatický tím francúzskeho letectva (PAF) v rámci propagácie ambícií Paríža uchádzať sa o organizáciu letnej olympiády v roku 2024 symbolicky vytvoril na oblohe obrazec v podobe Eiffelovej veže.

Medzi zahraničnými hosťami prehliadky boli aj šéf americkej diplomacie John Kerry a novozélandský premiér John Key.



Vojenská prehliadka na Elyzejských poliach, ohňostroje, bály, bankety, pikniky a ľudová veselica. To sú charakteristické znaky francúzskeho štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily. Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande sleduje vojenskú prehliadku na bulvári na Champs-Elysées v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP




Na snímke lietadlá akrobatickej skupiny Patrouille de France letia nad bulvárom Champs-Elysées počas osláv štátneho sviatku - Dňa dobytia Bastily v Paríži vo štvrtok 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


Video priamo z vojenskej prehliadky v Paríži