Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odstúpil dlhoročný vatikánsky policajný šéf Domenico Giani

Dlhoročný policajný šéf Vatikánu Domenico Giani (vpravo) a pápež František v papamobile na konci kanonizácie 13. októbra 2019 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Odchod Gianiho (57), bývalého príslušníka talianskych bezpečnostných služieb, nasledoval po neobvyklých a nevysvetlených raziách jeho mužov v dvoch vatikánskych úradoch.

Vatikán 14. októbra (TASR) - Dlhoročný policajný šéf Vatikánu a hlavný telesný strážca pápeža Františka Domenico Giani rezignoval v pondelok v súvislosti s únikom informácií z vyšetrovania údajných finančných nezrovnalostí vo Vatikáne.

Odchod Gianiho (57), bývalého príslušníka talianskych bezpečnostných služieb, ktorý zastával tento post od roku 2006, nasledoval po neobvyklých a nevysvetlených raziách jeho mužov v dvoch vatikánskych úradoch. Došlo k nim 2. októbra v Úrade pre finančné operácie (AIF) a v Štátnom sekretariáte, pripomína agentúra Reuters.

Odvtedy je vo Vatikáne rozruch, keďže unikol do médií Gianim podpísaný policajný dokument naznačujúci, že piati predstavitelia Vatikánu boli zbavení svojich funkcií. Na týchto päť osôb sa zameriavalo kriminálne vyšetrovanie Vatikánu týkajúce sa protiprávnych finančných transakcií vykonaných v mene vatikánskej centrálnej administratívy - kúrie.

Giani v rozhovore s vatikánskymi médiami potvrdil, že osoby spomínané v uniknutom dokumente sú vyšetrované a boli postihnuté "administratívnym opatrením". Pápež bol veľmi sklamaný odhalením ich totožnosti a Giani sa podľa vlastných slov "ako veliteľ cítil zahanbený tým, čo sa stalo".

Agentúra DPA s odvolaním sa na mediálne správy uviedla, že vyšetrovanie sa týka investícií do luxusnej nehnuteľnosti v Londýne a využívania peňazí zo zbierky príspevkov veriacich na činnosť Vatikánu, takzvaného Petrovho haliera.