Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbána nazvala poľská tlač novým svetským svätcom

Zábery Pavla Demeša z demonštrácie na podporu V. Orbána v Budapešti Foto: TASR

GW v súvislosti so štvrtkovou účasťou tisícky Poliakov na vládnych podujatiach maďarského štátneho sviatku poznamenáva, že poľskí „mentálni utečenci“ vnímajú Maďarsko ako vzor slobody.

Budapešť 18. marca (TASR) – Poľský ľavicovo-liberálny denník Gazeta Wyborcza (GW) označil vo svojom víkendovom vydaní Budapešť za nové pútnické miesto poľskej pravice, ktorá putuje k maďarskému premiérovi, ako k svojmu novému „svetskému svätcovi“.

GW v súvislosti so štvrtkovou účasťou tisícky Poliakov na vládnych podujatiach maďarského štátneho sviatku poznamenáva, že poľskí „mentálni utečenci“ vnímajú Maďarsko ako vzor slobody. Ich podporu dokázala maďarská vláda využiť vo svojom marketingu, ale v skutočnosti sa „zaobíde bez nich“.

Denník dodáva, že v slávnostných prejavoch maďarského premiéra Viktora Orbána, ale aj predsedu ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, sa objavili nelichotivé názory na Európsku úniu. Podľa GW je možné, že v ďalších voľbách bude musieť Fidesz vstúpiť do koalície s Jobbikom, čo Brusel nebude schopný akceptovať.

Maďarská tlačová agentúra MTI si popri článku GW všíma aj vyjadrenia poľského nezávislého fóra novinárov salon24.pl, podľa ktorého Maďarsko bolo prvou členskou krajinou únie, ktoré sa ozvalo v záujme ochrany svojej suverenity.

Podľa iného príspevku fóra Orbán v prejave povedal nahlas to, čo nie je žiadnym tajomstvom, že EÚ vlastne nie je riadená spoločnými európskymi záujmami, ale záujmami najdôležitejších politických hráčov únie. „Orbán má rovnaké právo bojovať za maďarské záujmy, ako Nemecko za svoje,“ cituje MTI autora príspevku na fóre salon24.pl.