Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN upozorňuje na prudký nárast cholery v Jemene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OCHA vo svojej správe uvádza, že v Jemene bolo za prvé tri mesiace roku 2019 zaznamenaných až 100.000 prípadov podozrenia na nákazu cholerou.

Saná 25. marca (TASR) - Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v pondelok upozornil na prudký nárast prípadov cholery vo vojnou zmietanom Jemene od začiatku tohto roka. Informovala o tom agentúra AP.

OCHA vo svojej správe uvádza, že v Jemene bolo za prvé tri mesiace roku 2019 zaznamenaných až 100.000 prípadov podozrenia na nákazu cholerou. Na následky tohto infekčného bakteriálneho ochorenia malo v sledovanej dobe zahynúť viac ako 190 ľudí.

Lekár z hlavného mesta Saná - Saddám Azízí - v tejto súvislosti uviedol, že minulý týždeň zaznamenali v miestnej nemocnici al-Sabín, ktorá je jednou z najväčších v Jemene, až 50 prípadov cholery denne. "(Šírenie cholery) je spôsobené najmä dažďom, ktorý napĺňa studne odpadkami a splaškami," vysvetlil pre agentúru Azízí.

V pondelkovej správe sa tiež uvádza, že viac ako 10.000 rodín bolo vyhnaných zo svojich domovov po tom, ako nová vlna bojov zasiahla provinciu Hadždža na severe krajiny.

Jemen postihli od roku 2016 už dve epidémie cholery a vodnatej hnačky s viac ako miliónom predpokladaných prípadov tohto infekčného ochorenia. To si v krajine celkovo vyžiadalo už 3000 obetí na životoch. V reakcii na šírenie tohto ochorenia iniciovala OSN v máji 2018 v niektorých oblastiach Jemenu program vakcinácie.