Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pakistanský aktivista, ktorého uniesli ozbrojenci, sa vrátil domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pakistan sa pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine konajú 25. júla, stal dejiskom zásahov proti ochrancom ľudských práv, aktivistom, novinárom a zástupcom občianskej spoločnosti, píše AP.

Láhaur 20. júla (TASR) - Pakistanský mierový aktivista, ktorý bol nezvestný od decembra minulého roka, sa vrátil domov do mesta Láhaur po tom, čo ho jeho únoscovia prepustili na slobodu. S odvolaním sa na pakistanských predstaviteľov o tom v piatok informovala agentúra AP.

Razá Mahmúd Chán zmizol koncom minulého roka po tom, čo ho odviedli ozbrojenci, ktorí predtým vtrhli do jeho domu a prehľadali ho. Odniesli si tiež jeho počítač. K záťahu došlo po tom, čo aktivista uskutočnil kampaň za lepšie vzťahy medzi Pakistanom a susednou Indiou.

Nemenovaní predstavitelia pakistanskej polície a vlády v piatok potvrdili, že Chán sa vrátil domov ešte v priebehu minulého týždňa.

Pakistan sa pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine konajú 25. júla, stal dejiskom zásahov proti ochrancom ľudských práv, aktivistom, novinárom a zástupcom občianskej spoločnosti, píše AP. Domáce aj medzinárodné ľudskoprávne skupiny požiadali Pakistan, aby s týmito zásahmi skončil a zabezpečil slobodu prejavu.