Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pakistan úspešne otestoval balistickú raketu s doletom 1300 kilometrov

Raketa Ghaurí Foto: TASR/AP Photo

Raketa Hatf-V, známa aj pod názvom Ghaurí, môže niesť konvenčné aj atómové hlavice až do vzdialenosti 1300 kilometrov.

Islamabad 28. novembra (TASR) - Pakistan dnes úspešne otestoval balistickú raketu stredného doletu schopnú niesť jadrovú hlavicu do vzdialenosti 1300 kilometrov.

Raketa Hatf-V, známa aj pod názvom Ghaurí, môže niesť konvenčné aj atómové hlavice až do vzdialenosti 1300 kilometrov. Podľa agentúry DPA nie je jasné, kde sa skúška rakety uskutočnila.

Ako uviedol hovorca pakistanskej armády generálmajor Ásim Salím Badžva, skúška posilňuje odstrašovaciu silu Pakistanu, ako aj jeho národnú bezpečnosť.

Pakistan už v minulosti uskutočnil niekoľko skúšobných odpálení rakiet Ghaurí. Testovanie rakiet alebo raketových systémov v Pakistane často predchádza alebo nasleduje po podobných krokoch regionálneho súpera Pakistanu - Indie.

Pakistan sa stal jadrovou mocnosťou v roku 1998, keď urobil podzemné jadrové skúšky ako odpoveď na podobný krok susednej Indie.

India a Pakistan od získania nezávislosti od Británie v roku 1947 proti sebe bojovali v troch vojnách. Obe krajiny pravidelne uskutočňujú raketové testy v štýle "oko za oko, zub za zub", pripomína agentúra DPA.

Rakety Ghaurí sú pomenované po moslimskom bojovníkovi, ktorý v 12. storočí dobyl časť Indie.