Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistanského expremiéra odsúdili za korupciu na desať rokov väzenia

Naváz Šaríf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Škandál Panama Papers v roku 2015 odhalil, že niekoľko Šarífových detí malo prepojenie na offshorové spoločnosti, ktoré boli údajne využívané na odliv prostriedkov a nákup aktív.

Islamabad 6. júla (TASR) - Pakistanského expremiéra Naváza Šarífa odsúdili v piatok v neprítomnosti na desať rokov väzenia za zločiny spojené s medzinárodným škandálom Panama Papers. Informovala o tom agentúra DPA.

Súd v pakistanskom hlavnom meste Islamabad zároveň vymeral Šarífovi pokutu vo výške osem miliónov libier v súvislosti s nákupom luxusných nehnuteľností v Londýne. Štyri expremiérove byty budú skonfiškované.

Jeho dcéra Marjam Šarífová dostala sedem rokov za mrežami a pokutu dva milióny libier a jej manžel Muhammad Safdar Avan rok väzenia. Špecializovaný súd vyriekol verdikt po sérii odkladov.

Šaríf už predtým označil obvinenia za politicky motivované. Rozhodnutie súdu je vážnym úderom pre jeho konzervatívnu stredopravicovú stranu Pakistanská moslimská liga - Naváz (PML-N) pred blížiacimi sa voľbami vypísanými na 25. júla.

Škandál Panama Papers v roku 2015 odhalil, že niekoľko Šarífových detí malo prepojenie na offshorové spoločnosti, ktoré boli údajne využívané na odliv prostriedkov a nákup aktív - vrátane luxusných bytov v Londýne. Jeho rodina však tvrdí, že inkriminované nehnuteľnosti nadobudla v 90. rokoch legálne. Šaríf i jeho dcéra žijú v britskej metropole.

Najvyšší pakistanský súd zbavil Šarífa, trojnásobného premiéra krajiny, funkcie ministerského predsedu v júli 2017 pre podozrenia z korupcie. Nad svojou stranou PML-N, ktorú založil v roku 1988, si však uchoval kontrolu.