Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Palestínčania sa chcú pokúsiť prelomiť námornú blokádu pásma Gazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na palubu lode budú vybraní obyvatelia Gazy - chorí, ktorí potrebujú lekársku pomoc, študenti zapísaní na zahraničné univerzity či nezamestnaní absolventi vysokých škôl.

Gaza 28. mája (TASR) - Skupina obyvateľov východnej časti palestínskeho pásma Gazy sa v utorok chce pokúsiť prelomiť námornú blokádu Izraela, ktorý medzičasom oznámil začiatok výstavby novej námornej bariéry na severe pásma Gazy. Informoval o tom v pondelok izraelský rozhlas.

Palestínska loď vypláva v utorok okolo 11.00 h miestneho času z juhu pásma Gazy a pokúsi sa prelomiť blokádu, ktorú Izrael na toto palestínske územie uvalil v roku 2006, keď sa tam vlády ujalo islamistické hnutie Hamas.

Cieľ plavby nie je známy. Navyše, podľa médií, je málo pravdepodobné, že sa ho lodi podarí dosiahnuť: izraelská armáda totiž palestínskemu plavidlu sotva dovolí plávať ďalej ako asi desať kilometrov od pobrežia, kde Palestínčania smú loviť.

Utorkovú akciu organizuje výbor Pochod návratu, ktorý je za demonštráciami pozdĺž hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom, kde v uplynulých týždňoch došlo k násilnostiam s desiatkami obetí na životoch z radov Palestínčanov. Hnutie Hamas uviedlo, že väčšina obetí boli jeho členovia.

Cieľom plavby je upútať pozornosť medzinárodného spoločenstva na námornú blokádu Gazy.

Na palubu lode budú vybraní obyvatelia Gazy - chorí, ktorí potrebujú lekársku pomoc, študenti zapísaní na zahraničné univerzity či nezamestnaní absolventi vysokých škôl.

Organizačný výbor sa obrátil na medzinárodné spoločenstvo, Červený kríž, OSN a EÚ do žiadosťou o ochranu pasažierov lode, aby sa nezopakovala situácia spred ôsmich rokov, keď Izrael v Stredozemnom mori zadržal šesť lodí Hnutia za slobodnú Gazu a tureckej nadácie IHH, ktoré vyplávali z Turecka s cieľom prelomiť izraelskú námornú blokádu pásma Gazy a dopraviť tam humanitárnu pomoc.

Pri zásahu izraelských jednotiek, ktoré sa pri vylodení na lode stali terčom násilia zo strany niektorých pasažierov, vtedy prišlo o život deväť ľudí.

Táto izraelská operácia vyvolala nesúhlas medzinárodného spoločenstva a diplomatickú roztržku medzi Izraelom a Tureckom. Izraelsko-turecké vzťahy sa podarilo urovnať až po šiestich rokoch, v lete 2016.