Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pan Ki-mun: Sýria čelí mimoriadne nebezpečnej kríze

Dnes to vyhlásil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Dodal, že osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan sa "veľmi skoro" vráti do Damasku.

Jakarta 21. marca (TASR) - Sýria čelí hlbokej a mimoriadne nebezpečnej kríze, ktorá môže mať obrovské dopady pre región a celý svet. Dnes to vyhlásil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Dodal, že osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan sa "veľmi skoro" vráti do Damasku.

"Nevieme, ako sa budú udalosti vyvíjať. Ale vieme, že je zodpovednosťou nás všetkých pracovať na riešení tejto hlbokej a mimoriadne nebezpečnej krízy," povedal Pan v prejave v indonézskej Jakarte.

V utorok Pan vyhlásil, že situácia v Sýrii dosiahla "neprijateľný a netolerovateľný" stupeň. Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby svoj postoj vyjadrilo jednohlasne, a aj Bezpečnostnú radu OSN požiadal o prejavenie jednoty.

Prioritami OSN sú zastavenie násilia a začatie politického dialógu, uviedol Pan Ki-mun obecenstvu v indonézskom meste Bogor, južne od metropoly Jakarta, po rozhovoroch s tamojším prezidentom Susilom Bambangom Yudhoyonom. Generálny tajomník je momentálne na návšteve juhovýchodnej Ázie.