Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František pricestoval na návštevu do Litvy

Pápeža Františeka víta litovská prezidentka Dalia Grybauskaite na letisku vo Vilniuse 22. septembra 2018. Pápež František pricestoval na štvordňovú návštevu Pobaltia. V Litve strávi dva dni, po jednom potom v Lotyšsku a v Estónsku. Foto: TASR/AP

Po návšteve Litvy pápež v pondelok zavíta do Lotyšska, ktoré je skôr protestantskou krajinou, a v utorok sa presunie do Estónska, kde sa väčšina obyvateľov nehlási k žiadnemu vierovyznaniu.

Vilnius 22. septembra (TASR) - Pápež František pricestoval v sobotu do Litvy, ktorá je prvou zastávkou jeho štvordňovej cesty po pobaltských krajinách. Informovala o tom agentúra AP.

Po návšteve prevažne katolíckej Litvy pápež v pondelok zavíta do Lotyšska, ktoré je skôr protestantskou krajinou, a v utorok sa presunie do Estónska, kde sa väčšina obyvateľov nehlási k žiadnemu vierovyznaniu.

Pápež počas letu z Ríma na palube svojho lietadla pred novinármi povedal, že tieto tri pobaltské štáty majú mnoho podobného, ale v mnohom sa aj líšia, časť dejín majú spoločnú, ale žili aj vlastné dejiny.

Po prílete do Vilniusu má pápež naplánované stretnutie s litovskou prezidentkou a bývalou európskou komisárkou Dalia Grybauskaite a prednesie prejav pred najvyššími predstaviteľmi krajiny a diplomatmi.

Popoludní má v programe stretnutie s mladými ľuďmi, ktorému bude predchádzať zastávka v svätyni Matky Božieho Milosrdenstva, kam počas svojej návštevy Litvy v roku 1993 zavítal aj pápež Ján Pavol II.

Litva - ako prvá z pobaltských sovietskych republík - vyhlásila svoju nezávislosť v marci roku 1990. Tento akt nadobudol účinnosť v roku 1991.

Členstvo v EÚ a NATO získala Litva v roku 2004.