Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež listom vyzval Asada, aby chránil životy civilistov

Pápež František, archívna snímka Foto: TASR

Komplikovaná vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v roku 2011 vyžiadala už viac než 400.000 mŕtvych.

Vatikán 22. júla (TASR) - Pápež František poslal sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi list, v ktorom vyjadruje svoje "hlboké znepokojenie" nad humanitárnou situáciou v Sýrii a predovšetkým nad osudom civilistov v provincii Idlib.

Podľa vatikánskych zdrojov, ktoré citovala tlačová agentúra AP, pápežskú korešpondenciou osobne doručil Asadovi kardinál Peter Turkson, jeden z Františkových vrchných poradcov, počas pondelkového stretnutia v Damasku, na ktorom sa zúčastnil aj vatikánsky veľvyslanec v Sýrii.

Išlo o nezvyčajné, praktické gesto mienené ako odkaz týkajúci sa pápežových obáv o tamojšiu situáciu. Asadov úrad vo vyhlásení oznámil, že rozhovory boli zamerané na politické úsilie o ukončenie krízy, pričom prezident obvinil regionálne i západné krajiny z podpory povstalcov.

František, ktorý pravidelne vyzýva na ukončenie tohto konfliktu, odsúdil utrpenie sýrskych civilistov, ako aj americké a európske zbrojárske spoločnosti za pomoc pri rozdúchavaní vojen v Sýrii, Jemene a Afganistane.

Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin vyhlásil, že pápež v liste žiada Asada o ochranu životov civilistov a kľúčovej infraštruktúry, ako sú školy a nemocnice. Pápež v osobnej korešpondencii tiež žiada sýrskeho lídra, aby podnikol konkrétne kroky smerom k zmiereniu a prepusteniu politických väzňov, spresnil Vatikán.

Komplikovaná vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v roku 2011 vyžiadala už viac než 400.000 mŕtvych.