Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež na budúci rok podstúpi operáciu sivého zákalu

Na snímke pápež František bozkáva umyté nohy jednému z odsúdených na Zelený štvrtok vo väzení Regina Coeli v Ríme 29. marca 2018. Foto: TASR/AP

František počas obradu umývania nôh v rímskej väznici väzňom povedal, aby si každý deň očisťovali svoj duchovný zrak, aby mohli vidieť a šíriť nádej.

Vatikán 29. marca (TASR) - Pápež František vo štvrtok oznámil, že na budúci rok bude musieť absolvovať operáciu sivého zákalu. František sa podľa agentúry AP takto vyjadril, keď sa na Zelený štvrtok lúčil s väzňami v kaplnke rímskej väznice Regina Coeli, kde vykonal tradičný obrad umývania nôh.

František väzňom povedal, aby si každý deň očisťovali svoj duchovný zrak, aby mohli vidieť a šíriť nádej. V tejto súvislosti spomenul svoje problémy so sivým zákalom, v dôsledku ktorého očná šošovka stráca priehľadnosť.

"V mojom veku, napríklad, príde sivý zákal a zrazu realitu nevidíte dobre. Na budúci rok budem musieť ísť na operáciu," uviedol pápež. Dodal, že to isté sa stáva aj v živote, ak človeku zahalí dušu dezilúzia.


František preto apeloval na väzňov, aby si každodenne sami vykonávali akúsi "operáciu sivého zákalu duše", ktorá im pomôže nestrácať nádej.

Obrad umývania nôh, vykonávaný tradične na Zelený štvrtok, pripomína Ježiša, ktorý podľa kresťanského učenia umýval pred Poslednou večerou nohy 12 apoštolom. Po Poslednej večeri bol ukrižovaný. Umývanie nôh je gestom symbolizujúcim službu bez ohľadu na vek, postavenie, hodnosť a zásluhy.

Väznica Regina Coeli je najstaršou a najznámejšou väznicou v Ríme. Trest si v nej odpykávajú väzni asi 60 národností. Nachádza sa v štvrti Trastevere blízko Vatikánu, na brehu rieky Tiber. Komplex budov bol postavený v 17. storočí ako kláštor, na väznicu ho prebudovali koncom 19. storočia. Väznicu navštívili v minulosti viacerí pápeži: Ján XXIII. (1958), Pavol VI. (1964) a Ján Pavol II. (2000).