Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež udelil svoje prvé požehnanie prostredníctvom siete Twitter

Pápež Benedikt XVI. stláča tlačidlo na tablete 12. decembra 2012 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Na sociálnej sieti je okrem Benedikta a desiatich kardinálov, ktorí tweetujú už dlhšiu dobu, aj viacero falošných pápežov.

Vatikán 12. decembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. dnes odoslal svoj prvý mikroblog na sociálnej sieti Twitter. "Drahí priatelia! Som rád, že som s vami v kontakte prostredníctvom Twitteru. Ďakujem za vaše mnohé odpovede. Z celého srdca vás žehnám," napísal pápež.

Pápež s veriacimi komunikuje prostredníctvom svojho konta na adrese www.twitter.com/pontifex. Jeho krátke 140-znakové statusy sú v ôsmich jazykoch.

Tweet odoslal on sám ťuknutím na dotykovú obrazovku na záver tradičnej stredajšej generálnej audiencie, na ktorej sa zúčastnili stovky ľudí. V okamihu, keď tweet odoslal, dosiahol počet záujemcov o jeho konto milión.

Ešte dnes by mal pápež prostredníctvom Twittera odpovedať na niekoľko otázok ohľadom viery, ktoré dostal z rôznych krajín sveta.

V šľapajách Jána Pavla II.
Historicky prvý tweet pápež napísal už v júni 2011, keď v ňom oznámil spustenie nového vatikánskeho portálu news.va. Na sociálnej sieti sú okrem Benedikta aj desiati kardináli, ktorí tweetujú už dlhšiu dobu, ako aj viacero falošných pápežov.

Vatikán pripustil, že pápež možno nebude osobne písať všetky tweety, ale ubezpečil, že myšlienky budú určite len jeho; mali by to byť úryvky z homílií, prejavov či katechéz.

Ako píše agentúra AP, aj keď by sa niekomu mohlo zdať, že 85-ročný najvyšší pontifex je na Twitter pristarý, Vatikán ubezpečuje, že Benedikt XVI. len kráča v šľapajach svojho predchodcu Jána Pavla II., ktorý sa snažil využívať na šírenie viery a Kristovho posolstva tie najmodernejšie technológie a vyzýval na to všetkých duchovných, či pápeža Pia XI. - ten zasa vstúpil pred 80 rokmi do dejín ako prvý pápež, ktorý predniesol príhovor v rozhlase.

Vatikán má okrem vlastnej rozhlasovej stanice aj denník, televíziu, má svoje kanály na YouTube a internetový spravodajský portál, pripomína AP.
Pápež Benedikt XVI. dnes odoslal svoj prvý mikroblog na sociálnej sieti Twitter.
Foto: TASR/AP