Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzýva rozdelených čínskych katolíkov na zmierenie

Pápež František. Foto: TASR/AP

V liste adresovanom čínskym veriacim a zverejneným v stredu František vyzýva čínskych katolíkov, aby pomohli iniciovať nebývalý proces, ktorý - ako dúfa - pomôže uzdraviť rany z minulosti.

Vatikán 26. septembra (TASR) - Pápež František vyzýva čínskych katolíkov, aby mu dôverovali a urobili konkrétne gestá zmierenia po tom, čo Vatikán a Peking do dlhých rokovaniach uzavreli predbežnú dohodu o vymenúvaní biskupov v Číne.

V liste adresovanom čínskym veriacim a zverejneným v stredu František vyzýva čínskych katolíkov, aby pomohli "iniciovať nebývalý proces", ktorý - ako dúfa - "pomôže uzdraviť rany z minulosti, obnoviť plnohodnotné spoločenstvo medzi všetkými čínskymi katolíkmi a povedie k fáze väčšej bratskej spolupráce".

Pápež v liste vyzýva aj na intenzívnejší dialóg s miestnymi vládnymi úradmi, aby sa zabezpečil chod bežných cirkevných aktivít.

Tento pápežov list nasleduje po tom, ako Vatikán a Čína v sobotu oznámili podpísanie predbežnej dohody o vymenúvaní biskupov v Číne.

František sa tejto téme venoval aj na tlačovej konferencii, ktorú novinárom poskytol v noci na stredu počas návratu z apoštolskej cesty v Pobaltí do Vatikánu.

Pred novinármi pápež uviedol, že si je vedomý, že predbežná dohoda medzi Vatikánom a Čínou o vymenúvaní biskupov katolíckej cirkvi v Číne môže byť pre veriacich čínskej podzemnej cirkvi sklamaním. Zdôraznil, že zodpovednosť za ňu nesie on sám, a ubezpečil, že to bude pápež - a nie Peking -, kto bude mať pri vymenúvaní nových biskupov posledné slovo.

Toto pápežovo vyjadrenie je v podstate prvým detailnejším komentárom k dohode, ktorú čínska vláda a Vatikán podpísali minulú sobotu v Číne.

Tlačová agentúra AP označila túto zmluvu za prelom v otázke, ktorá desaťročia poznamenáva vzťahy medzi Vatikánom a Čínou.

Peking totiž roky trval na tom, že musí schvaľovať biskupov v Číne, čo je v katolíckej cirkvi výlučná právomoc pápeža. V sobotu však Vatikán vo svojom vyhlásení uviedol, že pápež František sa rozhodol schváliť sedem biskupov vymenovaných Pekingom, nie Vatikánom, "s cieľom udržať hlásanie evanjelia v Číne".