Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pavel: Ukrajina potrebuje vidieť, že raz bude vítaná v NATO

Český prezident Petr Pavel (vpravo) sa rozpráva s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia na Pražskom hrade v Prahe 6. júla 2023. Foto: TASR/AP

Za ideálne by považoval, ak by dnes mohli Ukrajine povedať, že v okamihu, keď skončí vojna, sa začnú prístupové rokovania o členstve v NATO.

Vilnius/Praha 11. júla (TASR) - Ukrajina potrebuje vidieť svetlo na konci tunela a musí cítiť motiváciu, že raz bude vítaná v rodine NATO. Pred začiatkom aliančného summitu vo Vilniuse to vyhlásil český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR.

Za ideálne by považoval, ak by dnes mohli Ukrajine povedať, že v okamihu, keď skončí vojna, sa začnú prístupové rokovania o členstve v NATO. Aliančný summit podľa neho zrejme skončí nejakou formou kompromisu.

Pavel však zdôraznil, že Spojené štáty prišli krátko pred začiatkom summitu s novým znením deklarácie, ktoré je podľa neho pre mnohých nezrozumiteľné. Očakáva preto, že ho americká delegácia vysvetlí.

"Prezident Biden zmienil, že je pripravený poskytnúť Ukrajine rovnaké garancie ako Izraelu, čo by ale v dôsledku boli možno vyššie garancie, než je článok päť NATO. Takže som naozaj zvedavý, s čím americká delegácia príde," povedal český prezident.

Ako doplnil, garancie, ktoré USA poskytujú Izraelu, v podstate znamenajú kolektívnu obranu, čiže ak by bol Izrael napadnutý, Spojené štáty mu poskytnú akúkoľvek pomoc.

V diskusnom fóre pred začiatkom rokovaní zhodnotil, že Ukrajina má čas na oslobodenie okupovaných území približne do konca tohto roka. Potom už bude musieť s Moskvou vyjednávať na základe toho, čo dovtedy získa. Dodal, že ochota Západu podporovať Ukrajinu ďalšími zásielkami zbraní bude klesať.

Ukrajinskí vojaci sú podľa neho motivovanejší a technicky lepšie vybavení než Rusi, avšak na "skutočne efektívnu" protiofenzívu im chýba munícia aj vzdušné sily. "Ukrajina pomaly získava územia, pravdepodobne stále hľadá slabé miesta v ruskej obrane. Stále nenasadila významné sily, ktoré pripravila," dodal.

Situácia na Ukrajine podľa neho nie je len regionálnym konfliktom medzi dvomi krajinami, ktoré majú územný spor. "Je to o tom, ako by mal podľa nás svet fungovať – či ho chápeme ako svet, v ktorom fungujú nejaké spoločné hodnoty a rešpekt k pravidlám, alebo ako svet, kde platí právo silnejšieho," vysvetlil.

"Súčasný svetový poriadok je spochybňovaný a lož sa stáva jednou z najväčších zbraní," uviedol Pavel. Upozornil na rafinovanosť týchto lží, ktorých účelom je podryť hodnoty slúžiace ako hlavné záruky bezpečia a stability západného sveta. Politické ciele nemožno dosahovať silou, zdôraznil.