Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Po smútočnej omši za Oswalda Payu v Havane zatkli disidentov

Foto: TASR/AP

Na omši sa zúčastnilo približne 400 ľudí a konala sa v kostole v havanskej štvrti El Cerro, do ktorého Payá pravidelne chodieval.

Havana 25. júla (TASR) - Guillerma Fariňasa a ďalších kubánskych disidentov zatkli v utorok na konci smútočnej omše za kolegu Oswalda Payu, ktorý zahynul cez víkend pri autonehode. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

Payá (60), považovaný kubánskymi úradmi za hlavnú osobnosť opozície, zomrel pri havárii v sobotu večer 21. júla. Auto, v ktorom sa viezol, podľa úradov narazilo do stromu pri meste Bayamo na východe ostrova.

Pri havárii zahynul aj ďalší disident Harold Cepero. Dvaja ďalší spolujazdci, Španiel a Švéd, utrpeli podľa tamojších úradov ľahšie zranenia.

Disidentské skupiny vyjadrili podozrenie, že havária bola vraždou, a nepriamo obvinili úrady z účasti na Payovej smrti. Zatiaľ sa však neobjavili žiadne dôkazy, ktoré by toto obvinenie potvrdzovali.

Payá (60) bol šéfom opozičného zoskupenia Kresťanské oslobodenecké hnutie. Viackrát ho nominovali na Nobelovu cenu za mier a Európsky parlament mu v roku 2002 udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Už v roku 1998 vyzval kubánskeho revolučného lídra Fidela Castra, aby v krajine zrealizoval politické reformy. Stál aj za petíciou známou ako Projekt Varela, vyzývajúcou na dodržiavanie väčších občianskych slobôd vrátane práva na združovanie a slobody prejavu.

Podľa predsedu opozičnej komisie pre ľudské práva Elizarda Sáncheza znamená jeho smrť pre demokratické hnutie na Kube veľkú stratu. "Bezpochyby patril k najvýznamnejším vodcom opozície na Kube," povedal.

Smútočnú omšu na pohrebe za zosnulého disidenta, praktizujúceho katolíka, viedol kardinál Jaime Ortega, arcibiskup Havany - napriek tomu, že Payá obvinil hodnostárov rímskokatolíckej cirkvi, že nevyvíjajú dostatočný nátlak na kubánsku vládu, aby reformovala komunistický ostrov.

Na omši sa zúčastnilo približne 400 ľudí a konala sa v kostole v havanskej štvrti El Cerro, do ktorého Payá pravidelne chodieval. Fariňasa a ďalších disidentov, celkovo desiatich ľudí, zatkli niekoľko blokov odtiaľ.

Krátkodobé zatknutia sú na Kube časté, pretože úrady sa takto snažia podkopať činnosť disidentov. Došlo k nim aj počas aprílovej návštevy pápeža Benedikta XI. na Kube.

Payu pochovali v Havane na cintoríne Cristóbala Colóna.