Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Kosove po vznesení obvinení odstúpil vicepremiér i štátny tajomník

Bujar Bukoshi Foto: TASR/AP

V zmysle žaloby zneužili svoje právomoci, keď nevenovali adekvátnu pozornosť finančným prostriedkom a v mene rezortu zdravotníctva uzavreli nevýhodné kontrakty, ktoré poškodili štátny rozpočet.

Priština 9. júla (TASR) - Podpredseda kosovskej vlády Bujar Bukoshi, ako aj námestník ministra financií Astritt Haraqia odstúpili z vládnych postov po tom, čo ich obvinili z trestných činov, informovali dnes vládne zdroje v Prištine.

Bukoshiho a ďalších desať súčasných alebo bývalých vládnych činiteľov obvinili v uplynulom týždni v súvislosti s korupčným škandálom na kosovskom ministerstve zdravotníctva.

V zmysle žaloby zneužili svoje právomoci, keď nevenovali adekvátnu pozornosť finančným prostriedkom a v mene rezortu zdravotníctva uzavreli nevýhodné kontrakty, ktoré poškodili štátny rozpočet. Ide o kauzy z obdobia rokov 2007-2010, keď Bujar Bukoshi stál na čele kosovského rezortu zdravotníctva.

Haraqia čelí už od apríla obvineniu z defraudácie. Niekdajší minister kultúry a osvety (z rokov 2004-2010) podpísal zmluvy o podpore dvoch filmov, ktoré sa nikdy nenakrútili, čím spôsobil štátu škody vo výške 380.000 eur.