Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počas summitu G7 sa demonštruje proti Macronovej klimatickej politike

Demonštranti nesú obrátené portréty francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas protestu proti jeho klimatickej politike v meste Bayonne 25. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Konečne už musia prísť konkrétne opatrenia, vyslovila požiadavku protestujúcich Cécile Marchandová z hnutia za ochranu klímy ANV-COP21, ktoré protest spoluorganizuje.

Bayonne 25. augusta (TASR) - Stovky demonštrantov protestovali v nedeľu v meste Bayonne ležiacom neďaleko Biarritzu proti klimatickej politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. V Biarritzi sa od soboty do pondelka koná summit lídrov skupiny G7. Píše o tom agentúra DPA.

Protestujúci sa zhromaždili dopoludnia nesúc portréty Macrona, ktoré v uplynulých mesiacoch ukradli z mestských radníc počas kampane s heslom "zvesiť Macrona". Ich cieľom je upozorniť na "katastrofálnu klimatickú politiku" francúzskeho prezidenta.

Konečne už musia prísť konkrétne opatrenia, vyslovila požiadavku protestujúcich Cécile Marchandová z hnutia za ochranu klímy ANV-COP21, ktoré protest spoluorganizuje. Dodala, že ide o akt občianskej neposlušnosti a nenásilný protest.

Protestom chcú jeho účastníci dosiahnuť odsúdenie Macronových krokov v súvislosti s otázkami ochrany klímy na medzinárodnej úrovni, dodala Marchandová.

V meste Bayonne, ktoré leží blízko dejiska summitu krajín G7, došlo v sobotu k zrážkam niekoľkých stoviek demonštrantov s príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Demonštranti hádzali podľa svedectva novinára agentúry DPA kamene na policajtov, ktorí blokovali vstup na most v Bayonne. Príslušníci bezpečnostných zložiek odpovedali použitím slzotvorného plynu a vodného dela.