Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podmienky pre štúdium v Británii zostanú v roku 2019/20 nezmenené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Britský minister školstva Damian Hinds vlani v júli potvrdil, že pre študentov z krajín EÚ budú v akademickom roku 2019/20 platiť tie isté podmienky, ako pre študentov britských.

Bratislava/Londýn 21. februára (TASR) - Na Slovákov študujúcich v Spojenom kráľovstve bude mať v prípade brexitu bez dohody najväčší vplyv prípadná zmena spoplatnenia štúdia, uvádza sa vo vyhlásení Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Britská vláda prisľúbila, že pre študentov EÚ, ktorí začínajú štúdium v akademickom roku 2018/19 alebo 2019/20, zostanú poplatky a finančná pomoc na rovnakej úrovni, ako to je v súčasnosti - a to bez ohľadu na to, kedy Spojené kráľovstvo skutočne opustí Európsku úniu, píše sa vo vyhlásení.

Britský minister školstva Damian Hinds vlani v júli potvrdil, že pre študentov z krajín EÚ budú v akademickom roku 2019/20 platiť tie isté podmienky, ako pre študentov britských. Študenti z EÚ sa budú môcť uchádzať o finančnú pomoc ako doteraz a podmienky pre jej získanie budú trvať počas celého štúdia.

Hinds takisto oznámil, že maximálna výška ročných študijných poplatkov pre domácich študentov na rok 2019-2020 bude "zmrazená" na 9250 libier.

Študentom z EÚ rovnocenné podmienky s britskými študentmi zaručili v akademickom roku 2019/20 aj regionálne vlády v Škótsku a vo Walese, informovala v júli na svojej webovej stránke stanica BBC.

Rovnaké podmienky sa podľa internetového portálu denníka The Irish Times majú vzťahovať aj na univerzitné štúdium v Severnom Írsku, kde vyššie vzdelávanie spadá do kompetencií ministerstva hospodárstva.

Britské úrady zatiaľ neoznámili zmeny, ktoré môžu nasledovať v akademickom roku 2020/21, uvádza MZVaEZ. Podľa ministerstva je možné, že študenti z krajín Európskej únie budú musieť platiť vyššie sadzby a poplatky - podobné poplatkom, aké už v súčasnosti platia študenti z tretích krajín. K týmto "tretím" štátom patria krajiny mimo Európskej únie a mimo Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA), napríklad USA, Kanada, Austrália, Rusko, India.

Študenti, ktorí prídu do Spojeného kráľovstva po 29. marci 2019, sa podľa informácií, ktoré boli doteraz poskytnuté britskou stranou, budú musieť zaregistrovať v dočasnej imigračnej schéme pre občanov EÚ (Temporary European Leave to Remain), uvádza ministerstvo. Registrácia bude povinná, ak čas pobytu v Británii presiahne tri mesiace, čo sa pri univerzitnom štúdiu predpokladá, a bude spoplatnená. Britské úrady by ju mali vydávať na tri roky.

Škótska vláda začiatkom februára britskú vládu vyzvala, aby dočasnú imigračnú schému prehodnotila, pretože štúdium na väčšine škótskych univerzít trvá štyri roky, uvádza sa v tlačovej správe uverejnenej na webovej stránke škótskej vlády. Situácia sa podľa správy okrem Škótska vzťahuje aj na študentov v iných častiach Spojeného kráľovstva, ktorých študijné programy presahujú tri roky.

Britská vláda podľa informácii uverejnených na jej oficiálnej webovej stránke občanom Spojeného kráľovstva, ktorí majú záujem o štúdium v zahraničí, odporúča oboznámiť sa predtým s podmienkami na pobyt v konkrétnej krajine.

Vláda v súčasnosti pre študentov, ktorí študujú v zahraničí, neposkytuje žiadnu finančnú podporu, a táto situácia sa nezmení ani po odchode Británie z EÚ.

Návrhy krízových opatrení Európskej komisie (EK) z januára 2019 v prípade scenára brexitu bez dohody zaistia, že mladí ľudia z EÚ a zo Spojeného kráľovstva, ktorí sa 30. marca 2019 zúčastňujú na programe Erasmus+, budú môcť dokončiť svoj pobyt bez prerušenia.

Podľa údajov EK sa 30. marca - v prvý deň po vystúpení Británie z EÚ - bude na území tejto krajiny prostredníctvom programu Erasmus+ nachádzať okolo 14.000 mladých ľudí z ostatných 27 členských krajín EÚ a okolo 7000 mladých Britov bude v uvedenom čase na výmenných programoch v rôznych krajinách Únie. Cieľom EK je, aby študenti a stážisti mohli dokončiť svoje programy a čerpať príslušné financovanie alebo granty.

Škótsko, Wales a Severné Írsko majú samostatné školské systémy vrátane vyššieho vzdelávania, ktoré sú nezávislé od britskej vlády v Londýne.