Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podozrivý zo streľby v škole na Floride prišiel na súdne pojednávanie

Páchateľ Nikolas Cruz (vpravo) so svojou obhajkyňou počas vypočutia pred súdom v americkom meste Fort Lauderdale na Floride 19. februára 2018. Cruz je obžalovaný zo zabitia 17 ľudí a 17 zranených počas streleckého útoku na strednej škole Marjory Stoneman Douglasovej vo floridskom meste Parkland, ktorú jedného času navštevoval. Foto: TASR/AP

Nikolas Cruz je obvinený zo zavraždenia 17 ľudí a zranenia mnohých ďalších osôb.

Parkland 20. februára (TASR) - Americký tínedžer Nikolas Cruz, podozrivý zo streleckej masakry na strednej škole vo floridskom meste Parkland, sa v pondelok prvýkrát osobne postavil pred súd, kde absolvoval predbežné pojednávanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Cruz na vypočúvaní súdu v okrese Broward nič nepovedal. Išlo o jeho prvú osobnú účasť na súde, a nie prostredníctvom videoprenosu z väzenia, ako to bolo doposiaľ. Mladík mal hlavu sklonenú a zdalo sa, že nemá očný kontakt so sudkyňou ani ostatnými ľuďmi v súdnej sieni. Avšak na konci pojednávania odpovedal stručne každému zo svojho tímu obhajcov.

Pojednávanie sa týkalo pravidiel, ako budú zapečatené dokumenty. Okresná sudkyňa Elizabeth Schererová uviedla, že je za sprístupnenie zakaždým, keď to bude možné.

Cruz je obvinený zo zavraždenia 17 ľudí a zranenia mnohých ďalších osôb. Podľa obžaloby spáchal 14. februára strelecký útok na Strednej škole Marjory Stonemanovej-Douglasovej, ktorú v minulosti aj on sám navštevoval. Jeho obhajcovia uviedli, že prizná vinu, ak prokurátori nebudú žiadať trest smrti. V tejto záležitosti ešte rozhodnutie nepadlo.