Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K útoku nožom v Melbourne sa prihlásil Islamský štát

Na snímke policajný kordón v Melbourne v piatok 9. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Pri útoku zahynul jeden človek a dvaja ďalší utrpeli zranenia. Podľa polície páchateľ najprv vystúpil z vozidla, pickupu, ktorý potom zachvátili plamene, a napadol troch okoloidúcich nožom.

Melbourne 9. novembra (TASR) - Militantná organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k piatkovému útoku nožom v centre austrálskeho mesta Melbourne, pri ktorom bola zabitá jedna osoba a dve ďalšie utrpeli zranenia. Informáciu priniesla propagandistická agentúra Amák napojená na IS.

"Páchateľ operácie... v Melbourne... bol bojovníkom Islamského štátu a vykonal túto operáciu... zacielenú na občanov koalície" bojujúcej proti IS v Sýrii aj Iraku, napísal Amák s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj z prostredia džihádistov.

Austrálska polícia už predtým informovala, že útok považuje za teroristický čin. Vyhlásil to policajný šéf štátu Viktória Graham Ashton.

Podľa neho podozrivý útočník pochádzal zo Somálska a tajným službám bol známy. Do centra Melbourne prišiel v automobile plnom plynových fliaš.

Ashton uviedol, že útočník, ktorého postrelila polícia, neskôr podľahol svojim zraneniam. Úrady o ňom vedeli vzhľadom na jeho rodinné kontakty a v Austrálii žil už desaťročia.

Pri jeho útoku zahynul jeden človek a dvaja ďalší utrpeli zranenia. Podľa polície páchateľ najprv vystúpil z vozidla, pickupu, ktorý potom zachvátili plamene, a napadol troch okoloidúcich nožom. Vyšetrovanie prevzala protiteroristická jednotka.

Policajtom, ktorí útočníka zatýkali, museli ošetriť rezné rany a škrabance, ale nie sú vo vážnom stave.

Podľa Ashtona úrady nevidia žiadnu pretrvávajúcu hrozbu v súvislosti s týmto útokom, uvádza agentúra AFP.

Políciu, ktorá vyzvala obyvateľov, aby sa danej oblasti radšej vyhli, privolali najskôr k požiaru auta. Svedkovia hovorili o niekoľkých explóziách, keď auto zachvátili plamene. Na sociálnych sieťach kolujú videozábery, ako horí automobil, ktorý vrazil do výkladu obchodu. Polícia oblasť uzavrela.