Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia ukončila vyšetrovanie kauzy Čapí hnízdo

Na archívnej snímke Andrej Babiš . Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie kauzy sa začalo v septembri 2017, keď pražský kriminalista Pavel Nevtípil obvinil premiéra, jeho príbuzných a ďalšie osoby z dotačného podvodu či poškodzovania finančných záujmov EÚ.

Praha 26. marca (TASR) - Českí kriminalisti ukončili vyšetrovanie kauzy Čapí hnízdo, v ktorej čelí trestnému stíhaniu premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho príbuzní. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Obvinení si teraz môžu preštudovať spis a navrhnúť doplnenie. O vývoji v tomto prípade informoval v utorok hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Aleš Cimbala.

"Vyšetrovanie v mediálnom priestore označované ako 'kauza Čapí hnízdo' bolo ukončené a policajný orgán vyrozumel obvinených a ich obhajcov o možnosti preštudovať spisy a podať návrhy na doplnenie vyšetrovania. Časť veci týkajúcej sa jedného obvineného bola vylúčená na vlastné konanie," uviedol bez ďalších podrobností hovorca. Podľa informácií denníka Právo je vylúčená časť týkajúca sa Babišovho syna.

Vyšetrovanie kauzy sa začalo v septembri 2017, keď pražský kriminalista Pavel Nevtípil obvinil premiéra, jeho príbuzných a ďalšie osoby z dotačného podvodu či poškodzovania finančných záujmov EÚ.

Pokiaľ ide o Andreja Babiša mladšieho (35), polícia čakala na jeho výsluch a hlavne znalecké posúdenie jeho zdravotného stavu. Muž žije vo Švajčiarsku, kde má občianstvo. Podľa jeho otca a šéfa hnutia ANO trpí Babiš mladší schizofréniou.

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún (1,94 milióna eur) z európskych fondov na podporu malých a stredných podnikov. Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Andrej Babiš však obvinenie z dotačného podvodu popiera.