Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Gdansku sa rozlúčili so zavraždeným starostom

Na snímke Pawel Adamowicz. Foto: TASR/AP

Obradu sa zúčastnili aj viacerí poľskí i európski predstavitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu, premiéra Mateusza Morawieckieho a predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Gdansk 19. januára (TASR) - Desaťtisíce Poliakov sa v sobotu v prístavnom meste Gdansk naposledy rozlúčilo so zavraždeným starostom Pawelom Adamowiczom, informovala agentúra AFP.

Tamojšia polícia uviedla, že pohrebu starostu sa zúčastnilo približne 45.000 ľudí, napísala agentúra Reuters. Pohrebná omša sa konala v Bazilike Najsvätejšej Panny Márie - jednom z najväčších tehlových kostolov v Európe - kde odpočívajú poprední gdanskí činitelia.

Obradu sa okrem vdovy po starostovi a jeho dvoch dcér zúčastnili aj viacerí poľskí i európski predstavitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu, premiéra Mateusza Morawieckieho a predsedu Európskej rady Donalda Tuska, niekdajšieho poľského premiéra, ktorý bol priateľom Adamowicza.

Medzi smútočnými hosťami v preplnenom kostole s kapacitou 3500 ľudí bol aj bývalý poľský prezident Lech Walesa, bývalý nemecký prezident Joachim Gauck ako aj starostovia miest z Holandska či Nemecka. Obyvatelia Gdanska mohli pohrebnú omšu sledovať aj na viacerých veľkoplošných obrazovkách.

Čierna urna s popolom zosnulého starostu bola umiestnená pred oltárom a obložená desiatkami bielych ruží. Po smútočnom akte ju mali uložiť v jednej z kaplniek Baziliky Najsvätejšej Panny Márie. Na sobotu vyhlásil prezident deň štátneho smútku.

Adamowicz (53) podľahol v pondelok vážnym zraneniam srdca a brušnej dutiny, ktoré utŕžil predchádzajúci večer na charitatívnej akcii, kde ho nožom trikrát bodol 27-ročný muž. Páchateľ si v minulosti odsedel viac ako päť rokov za bankové lúpeže v Gdansku, pričom z väzenia ho prepustili len vlani v decembri.

Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu a domnieva sa, že motívom útočníkovho činu bola práve pomsta za predošlý väzenský trest. Samotný útočník tvrdí, že bol nespravodlivo odsúdený.

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998, pričom vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.