Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Poľsko viní Bielorusko z narušenia vzdušného priestoru 2 vrtuľníkmi

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Minsk to vzápätí poprel.

Varšava 2. augusta (TASR) - Poľsko v utorok obvinilo Bielorusko z narušenia svojho vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi. Minsk to vzápätí poprel. Informovali o tom portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

Poľské ministerstvo obrany vo večernom vyhlásení uviedlo, že po incidente zvýši počet vojakov na svojej východnej hranici s Bieloruskom.

Poľsko o incidente s vrtuľníkmi informovalo aj Severoatlantickú alianciu (NATO).

"K narušeniu došlo v oblasti Bialowieža a vrtuľníky leteli veľmi nízko, aby sa vyhli zachyteniu radarovými systémami," uviedlo ministerstvo obrany. Zvýšenie počtu vojakov na bieloruskej hranici má zabrániť zintenzívneniu "hybridných akcií" proti Poľsku.

Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že tvrdenia o narušení vzdušného priestoru si "poľská armáda a politické vedenie zase vymysleli, aby odôvodnili" navyšovanie počtu vojakov a vojenského vybavenia blízko bieloruských hraníc.

"Ministerstvo obrany Bieloruskej republiky to vníma v štýle 'jedna babka povedala' a podotýka, že k žiadnemu nerušeniu hraníc vrtuľníkmi Mi-8 a Mi-24 neprišlo," cituje bieloruské ministerstvo obrany agentúry Reuters.

Na približne 400 kilometrov dlhú hranicu minulý týždeň vyslali vyše 1000 poľských vojakov. Ide o reakciu na prítomnosť ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý v Bielorusku cvičia tamojších vojakov. Bielorusko je tiež spojencom Ruska vo vojne proti Ukrajine.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu 29. júla vyhlásil, že "100 žoldnierov Vagnerovej skupiny" v Bielorusku sa premiestnilo bližšie k poľskej hranici.