Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľskú firmu zažalovali, klamstvom mala zlákať bezdomovcov na test

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Podľa prokuratúry desiatky účastníkov, vrátane tehotnej ženy, nedostali informácie o možných zdravotných rizikách lekárskeho experimentu.

Varšava 21. marca (TASR) - Prokurátori v Poľsku zažalovali súkromnú firmu za to, že v roku 2007 klamstvom zlákala bezdomovcov na nevedomú účasť na testoch očkovacej látky proti vtáčej chrípke.

Hovorca prokuratúry Andrzej Kukawski v stredu uviedol, že desiatky účastníkov, vrátane tehotnej ženy, nedostali informácie o možných zdravotných rizikách tohto lekárskeho experimentu.

Súd už vlani udelil trom lekárom a šiestim zdravotným sestrám podmienečné tresty odňatia slobody. Odsúdil ich za mylné informovanie a oklamanie približne 200 ľudí, väčšinou bezdomovcov, v meste Grudziadz tak, aby sa zúčastnili na testoch nových očkovacích látok. Odsúdení označili dávky očkovacej látky za bezplatnú vakcináciu proti bežnej chrípke a sfalšovali aj dokumenty, aby utajili niektoré fakty o účastníkoch testov.

Prokurátori v mene takmer 40 účastníkov testov teraz žalujú súkromnú firmu za to, že si najala zdravotníkov na uskutočnenie testov očkovacej látky.