Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Mjanmarsku si vyžiadali už 11 obetí

Odhaduje sa, že záplavy postihli okolo 100.000 ľudí. Zasiahnutý región Bago v strednej časti Mjanmarska navštívil cez víkend aj prezident Win Mjin. Foto: TASR/AP

Okrem toho viac ako 100.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Rangún 30. júla (TASR) - Najmenej 11 ľudí prišlo v Mjanmarsku o život v dôsledku povodní spôsobených intenzívnymi monzúnovými dažďami. Viac ako 100.000 osôb muselo opustiť svoje domovy. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov.

Medzi obeťami sú aj traja vojaci, ktorí pomáhali pri odstraňovaní následkov povodní a cez víkend ich vyhlásili za nezvestných.

Národný výbor pre zvládanie krízových situácii v nedeľu vyzval obyvateľov žijúcich v blízkosti riek a v nízko položených lokalitách, aby okamžite opustili svoje domovy, pretože hladina vôd dosiahla nebezpečnú úroveň.

Prívalové dažde odplavili časť 60-metrového mosta v Šanskom štáte na severe Mjanmarska. Veľké škody na úrode a na cestnej infraštruktúre hlásia tiež z Kajaského štátu v strednej časti krajiny a zo západného Jakchainského štátu.

Pomoc postihnutému obyvateľstvu sa snažia poskytovať dobrovoľníci Červeného kríža, ktorí mu distribuujú hygienické potreby a provizórne prístrešia a pomáhajú aj zachraňovať ľudí zo zatopených lokalít.

Svoje zdroje na pomoc Mjanmarsku mobilizuje i Organizácia Spojených národov, ktorá vyjadrila nad situáciou v tejto ázijskej krajine "hlboké znepokojenie".