Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Povstalci v provincii Dará odovzdali väčšiu časť zbraní, tvrdí Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany ešte v sobotu ráno informovalo, že vodcovia povstaleckých skupín v provincii Dará súhlasili s prímerím.

Moskva 8. júla (TASR) - Povstalecké skupiny v juhosýrskej provincii Dará odovzdali väčšiu časť svojich zbraní v rámci dohody o prímerí, informoval v sobotu večer šéf ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii generálmajor Alexej Cygankov.

"Ilegálne ozbrojené skupiny odovzdali veľké množstvo zbraní a munície vrátane dvoch tankov a jedného bojového vozidla pechoty," povedal Cygankov, ktorého citovala agentúra TASS.

Ruské ministerstvo obrany ešte v sobotu ráno informovalo, že vodcovia povstaleckých skupín v provincii Dará súhlasili s prímerím.

"Výsledkom rokovaní, ktoré sprostredkovalo ruské Centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii, je dosiahnutie dohôd s predstaviteľmi ozbrojených skupín v provincii Dará na týchto otázkach: zastavenie vojenských akcií, začiatok odovzdávania ťažkých a stredne ťažkých zbraní vo všetkých lokalitách pod kontrolou ozbrojených skupín," uviedlo ministerstvo obrany. Rokujúce strany sa dohodli aj na regulácii postavenia militantov, obnovení práce sýrskych orgánov v obciach a zabezpečení návratu utečencov zo sýrsko-jordánskej hranice do svojich domovov.

Sýrske vládne sily ovládli v piatok aj hraničný priechod Nasíb, ktorý sa nachádza v provincii Dará, a vztýčili tam opäť po niekoľkých rokoch štátnu vlajku. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že ovládnutie priechodu Nasíb sa udialo po dosiahnutí dohody medzi povstalcami a ruskými sprostredkovateľmi s cieľom ukončiť boje v južnej Sýrii. Povstalci prevzali kontrolu nad priechodom Nasíb v roku 2015, čím prerušili hlavnú trasu pre sýrsky export a narušili dôležitú obchodnú trasu medzi Sýriou, Jordánskom, Libanonom a bohatými krajinami Perzského zálivu.

Sýrske vládne jednotky podporované ruskými bojovými lietadlami začali s rozsiahlou pozemnou i vzdušnou ofenzívou voči povstalcom v provincii Dará, blízko hraníc s Jordánskom, v polovici júna. Provincia Dará sa považuje za kolísku povstania proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v roku 2011.