Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pracovníci britskej hraničnej kontroly odvolali štrajk pred olympiádou

Wenlock, maskot tohtoročných letných olympijských hier v Londýne, víta ľudí pod olympijskými kruhmi na londýnskom letisku Heathrow. Foto: TASR/AP

Členovia odborov, vrátane zamestnancov pasovej kontroly, chceli štrajkovať 26. júla a potom od 27. júla do 20. augusta nechceli robiť žiadne nadčasy.

Londýn 25. júla (TASR) - Pracovníci britskej hraničnej kontroly odvolali dnes štrajk, ktorý sa mal konať deň pred začiatkom XXX. letných olympijských hier v Londýne.

V prípade štrajku hrozilo, že na letiskách dôjde k zdržaniu tisícov návštevníkov, prichádzajúcich do Londýna na výnimočnú športovú udalosť.

Mark Serwotka, generálny tajomník Odborov verejných a komerčných služieb (PCS), uviedol pre novinárov, že na rokovaniach s vládou došlo k pokroku a prísľub vytvorenia nových pracovných príležitostí znamená, že v súčasnosti nie je potrebné štrajkovať. Britské ministerstvo vnútra toto rozhodnutie privítalo.

Členovia odborov, vrátane zamestnancov pasovej kontroly, chceli štrajkovať 26. júla a potom od 27. júla do 20. augusta nechceli robiť žiadne nadčasy. Ich spor so zamestnávateľmi sa týka znižovania počtu zamestnancov a platov.

Pracovníci pasovej kontroly na letiskách po celom Londýne a v jeho okolí v minulých mesiacoch zo všetkých síl zápasili, aby zvládli návaly návštevníkov, a niektorí pasažieri na letisku Heathrow museli stáť v rade niekoľko hodín, aby sa dostali cez imigračné kontroly - dôvodom bol nedostatok zamestnancov.

Ministerstvo vnútra už povolalo pracovníkov navyše, aby pomohli vybaviť státisíce cestujúcich, ktorých očakávajú v Londýne počas letnej olympiády.