Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pranáb Mucherdží zložil prísahu ako 13. prezident Indie

Pranáb Mucherdží Foto: TASR/AP

Mucherdží prevzal úrad od Pratibhy Pátilovej, prvej ženy na poste indického prezidenta, ktorá ukončila päťročné funkčné obdobie.

Naí Dillí 25. júla (TASR) - Pranáb Mucherdží (76) dnes v hlavnej sieni parlamentu zložil slávnostnú prísahu ako 13. prezident Indie.

Bývalého ministra financií a ostrieľaného politika z vládnej strany Indický národný kongres (INC) poslanci parlamentu a členovia zákonodarných zhromaždení jednotlivých štátov zvolili 19. júla v tajných voľbách, ich oficiálne výsledky vyhlásili 22. júla.

Mucherdží prevzal úrad od Pratibhy Pátilovej, prvej ženy na poste indického prezidenta, ktorá ukončila päťročné funkčné obdobie.

Nový prezident Mucherdží za minulé štyri desaťročia šéfoval niekoľkým ministerstvám, vrátane zahraničných vecí, obrany a financií. Posledného uvedeného postu sa vzdal začiatkom tohto roka, aby mohol kandidovať v prezidentských voľbách. Jeho pôsobenie na ministerstve financií bolo však poznamenané poklesom rastu ekonomiky, oslabovaním meny a stúpajúcou infláciou v Indii.

Prezidentský úrad je v Indii prevažne reprezentatívnou funkciou, pričom všetky výkonné právomoci má premiér.

Indický prezident však hrá významnú úlohu počas politických kríz ako ochranca ústavy, najmä v patových situáciách po parlamentných voľbách. Určuje, kto vytvorí novú vládu. Podobná situácia môže nastať aj po všeobecných voľbách v roku 2014.

Prezident v Indii je zároveň aj najvyšším veliteľom ozbrojených síl.

Mucherdží sa dnes doviezol do parlamentu v nepriestrelnej limuzíne a sprevádzala ho čestná stráž na koňoch a bezpečnostné džípy. Pri príchode ho privítalo trúbenie armádnych trúbok.

Prísahu zložil v parlamentnej sále vyzdobenej kvetmi, kde boli prítomní aj premiér Manmóhan Singh, šéfka strany Indický národný kongres (INC) Sonia Gándhíová a ministri Singhovej vlády.

Po zložení prezidentskej prísahy vojaci odpálili 21 sálv a zaznel hlasný potlesk stoviek prítomných zákonodarcov.

Mucherdží je oddaným stúpencom strany Indický národný kongres (INC) už od roku 1969 a hlavným urovnávačom sporov medzi rozhádanými koalíciami.