Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pred Rockefellerovým centrom v New Yorku sa rozžiaril vianočný strom

Príprava stromčeka pred Rockefellerovým centrom Foto: TASR/AP Photo

Strom daroval mestu Joe Balku z Mount Olive v štáte New Jersey, ktorý počas vyčíňania superbúrky Sandy prišiel na svojom pozemku o ďalšie tri vysoké stromy.

New York 28. novembra (TASR) - Vianočne vyzdobený nórsky smrek s výškou 24 metrov žiari od dneška pred Rockefellerovým centrom v newyorskom Manhattane.

Strom daroval mestu Joe Balku z Mount Olive v štáte New Jersey, ktorý počas vyčíňania superbúrky Sandy prišiel na svojom pozemku o ďalšie tri vysoké stromy.

Slávnosť, keď svetlá na stromčeku rozsvietili prvýkrát, sprevádzali svojím vystúpením speváci Rod Stewart, Cee Lo Green, Mariah Carey a Tony Bennett. Moderátorom bol Billy Crystal a Bette Midlerová.

Prvýkrát sa vianočný strom pred budovou Rockefellerovho centra objavil pred Vianocami v roku 1931, o dva roky neskôr pribudla aj čoraz pôsobivejšia svetelná výzdoba, v posledných rokoch s využitím LED žiaroviek. Slávnostné rozsvietenie stromčeka už roky naživo prenáša televízna spoločnosť NBC, ktorá sídli v Rockefellerovom centre.

Od roku 2004 vrcholec vianočného stromu zdobí hviezda s priemerom 2,9 metra a hmotnosťou 250 kilogramov nazvaná Swarowski star, ktorú vytvoril nemecký výtvarník Michael Hammers.

Strom zostane na námestí do 6. januára, potom sa v rámci recyklácie použije na rôzne účely.

Slávnosť, keď svetlá na stromčeku rozsvietili prvýkrát, sprevádzala svojím vystúpením i Mariah Carey
Foto: TASR/AP Photo