Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Predseda Európskej rady Tusk rokoval vo Viedni s rakúskym kancelárom

Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz diskutujú počas stretnutia vo Viedni 22. júna 2018. Foto: TASR/AP

Donald Tusk pricestoval do Viedne podľa vlastných slov, aby sa u rakúskeho kancelára informoval o spolupráci alpskej republiky s ďalšími štátmi vrátane krajín V4.

Viedeň 22. júna (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz v piatok, dva dni pred minisummitom EÚ o migračnej politike, zdôraznil vedúcu úlohu predsedu Európskej rady Donalda Tuska v tejto otázke. Stalo sa tak vo Viedni pri rokovaní oboch predstaviteľov.

Najvyšší predstaviteľ EÚ sa dištancoval od schôdzky, ktorú zvolal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na podnet nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej a na ktorej sa nezúčastnia premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vrátane Slovenska. Rakúsky kancelár síce na schôdzku pocestuje, avšak veľmi zdržanlivo sa vyjadril o šanciach na dosiahnutie konsenzu jej účastníkov.

Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Hostiteľ uviedol, že Tusk pricestoval do Viedne za účelom prípravy rakúskeho predsedníctva v Únii. Na 20. septembra pripravuje alpská republika neformálnu vrcholnú schôdzku EÚ v Salzburgu, ktorej témou bude migračná politika.

Donald Tusk pricestoval do Viedne podľa vlastných slov, aby sa u rakúskeho kancelára informoval o spolupráci alpskej republiky s ďalšími štátmi vrátane krajín V4. Bývalý poľský premiér vyjadril radosť, že sa na starom kontinente vyvíja spoločné zmýšľanie o utečeneckej politike a v reakcii na otázku, či očakáva riešenie na blížiacom sa summite Únie, konštatoval, že v to aspoň dúfa.

"Skutočnou prioritou pre nás je chrániť vonkajšie hranice. To je prvý predpoklad riešenia problému migrácie," zdôraznil Tusk.