Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Prezident Duda si uctil pamiatku Varšavského povstania

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Duda vo svojom prejave v Múzeu Varšavského povstania povedal, že veľký rozvoj poľského hlavného mesta bol možný vďaka hrdinstvu bojovníkov Varšavského povstania.

Varšava 31. júla (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda a starosta Varšavy Rafal Trzaskowski sa v nedeľu stretli so skupinou povstalcov v rámci spomienkových podujatí pri príležitosti nadchádzajúceho 79. výročia Varšavského povstania počas druhej svetovej vojny.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry PAP.

Duda vo svojom prejave v Múzeu Varšavského povstania povedal, že veľký rozvoj poľského hlavného mesta bol možný vďaka hrdinstvu bojovníkov Varšavského povstania. "Každý rok sa kladie otázka, či to stálo za to. Pozrite sa na Varšavu, ktorá rastie do šírky a do dĺžky, je čoraz krajšia a modernejšia," povedal.

"Nebyť vášho príkladu, vášho hrdinstva, odvahy a oddanosti, ako aj vašej nezlomnej viery v prežitie, nebolo by žiadneho vývoja," povedal Duda veteránom.

Jerzy Mindziukiewicz, zástupca Združenia varšavských povstalcov, povedal, že pripomínanie si 79. výročia Varšavského povstania "ako každý rok podnecuje k spomienkam, myšlienkam a úvahám".

"Spomienka na tieto dni a týždne by sa mala stať dôvodom na hrdosť, ale aj varovaním pre budúce generácie. Teraz nás vedie jediná myšlienka: to, čo bolo vtedy túžbou celého poľského národa - sloboda, nezávislosť, demokracia a účinná práca pre dobro Poľska -, sa stalo príkladom národnej jednoty," povedal Mindziukiewicz.

Trzaskowski dodal, že "pocity lásky, vlastenectva, kamarátstva, priateľstva, solidarity a starostlivosti sú hodnoty, ktoré veľmi silno cítiť pri spomienke na Varšavské povstanie".

Varšavské povstanie bolo najväčšou ilegálnou vojenskou operáciou v Nemcami okupovanej Európe. Do bojov 1. augusta 1944 sa zapojilo približne 40.000 až 50.000 povstalcov. Povstanie, ktoré malo trvať iba niekoľko dní, nakoniec trvalo viac ako dva mesiace.

Počas bojov vo Varšave prišlo o život približne 18.000 povstalcov a 25.000 bolo zranených. Straty medzi civilným obyvateľstvom dosiahli približne 180.000 osôb. Po potlačení Varšavského povstania bolo približne 500.000 preživších obyvateľov nútených evakuovať sa a Varšava bola takmer úplne zrovnaná so zemou.