Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri brehoch Alžírska sa utopilo najmenej 15 migrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 19 ľudí.

Alžír 29. apríla (TASR) - Najmenej 15 afrických migrantov prišlo v nedeľu o život po tom, ako sa ich plavidlo pri pokuse dostať sa do Európy prevrátilo pri alžírskom pobreží. S odvolaním sa na tamojšiu pobrežnú stráž o tom informovala agentúra Reuters.

Alžírska tlačová agentúra APS spresnila, že pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 19 ľudí.

Podľa záchranných zložiek plavidlo vyrazilo z Maroka a potopilo sa pri pobreží neďaleko mesta Oran, ktoré sa nachádza približne 450 kilometrov západne od alžírskej metropoly Alžír. O národnosti migrantov záchranné zložky bezprostredne neposkytli bližšie informácie.

Minulý týždeň ministerstvo vnútra tejto severoafrickej krajiny uviedlo, že Alžírsko sa pripravuje na veľké množstvo nelegálnych migrantov, ktorí budú prichádzať z krajín subsaharskej Afriky po tom, ako im dohoda EÚ s Tureckom sťažila dosiahnutie európskeho kontinentu.

"Momentálne máme desaťtisíce (ilegálnych migrantov), ale v blízkej budúcnosti po tom, ako Európa uzavrela hranice, budeme môcť hovoriť o státisícoch," povedal novinárom Hásim Kasímí, predstaviteľ alžírskeho ministerstva vnútra pre záležitosti ilegálnej migrácie.

Brusel sa v roku 2016 dohodol s Ankarou na uzatvorení morskej migračnej trasy na grécke ostrovy, pričom ešte v roku 2015 ňou prešiel takmer milión migrantov. Námorné trasy pre prevádzačov uzavrela aj Líbya výmenou za sľúbené dotácie z EÚ na výcvik a techniku tamojším pobrežným hliadkam.