Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri izraelsko-palestínskej hranici zastrelili 22-ročného Palestínčana

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že militanti sa snažili hodiť na vojakov neďaleko hranice výbušné zariadenie.

Gaza 6. júla (TASR) - Príslušníci izraelskej armády zastrelili počas piatkových protestov pri hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy 22-ročného Palestínčana. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva v Gaze s tým, že ďalších 146 ľudí utrpelo zranenia - väčšinou v dôsledku vdýchnutia slzotvorného plynu. Strelné poranenia má 24 osôb.

Izraelská armáda uviedla, že militanti sa snažili hodiť na vojakov neďaleko hranice výbušné zariadenie. Bomba explodovala na území Gazy a zranila niekoľko Palestínčanov, dodala armáda podľa agentúry AP.

V pásme Gazy, kontrolovanom militantnou organizáciou Hamas, sa od konca marca konajú pravidelné protesty proti 11 rokov trvajúcej izraelskej blokáde tejto enklávy na pobreží Stredozemného mora. Demonštrácie často sprevádza násilie. Izraelské sily pri potláčaní nepokojov používajú streľbu ostrými nábojmi a slzotvorný plyn, pričom zabili už viac ako 130 ľudí.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Izrael z neprimerane tvrdých zákrokov voči demonštrantom. Podľa Izraela však vojaci strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú spravidla členovia palestínskych militantných skupín, ktorí sa pokúšajú preraziť plot a preniknúť na izraelské územie.