Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri nálete na severe Afganistanu zahynulo najmenej 14 civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa údajov OSN sa vojenské operácie zo strany afganských vzdušných síl i povstaleckých síl za posledné mesiace v Afganistane zintenzívnili.

Kábul 20. júla (TASR) - Najmenej 14 civilistov vrátane detí zahynulo pri útoku afganských a amerických vzdušných síl na severe Afganistanu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Pri nálete, ku ktorému došlo v okrese Čár Dara v provincii Kundúz, utrpeli zranenia ďalší dvaja civilisti, uviedol hovorca ministerstva obrany Mohammad Radmaniš. Podľa hovorcu guvernéra v tejto provincii a jedného z členov tamojšej rady boli pri náletoch zničené najmenej tri domy.

V apríli pri nálete afganských vzdušných síl na náboženskú školu v provincii Kundúz v okrese Dašte Arčí prišlo o život najmenej 50 ľudí vrátane civilistov.

Pri inom útoku ozbrojencov z hnutia Taliban na policajné stanovištia v okrese Imám Sáhib v provincii Kundúz zahynulo najmenej 12 policajtov, uviedol člen rady tejto provincie. Podľa okresného policajného šéfa prišlo o život šesť osôb a bolo zranených ďalších päť.

Podľa údajov OSN sa vojenské operácie zo strany afganských vzdušných síl i povstaleckých síl za posledné mesiace v Afganistane zintenzívnili a tento rok počet civilných úmrtí v krajine dosahuje rekordne vysokú úroveň.

V období medzi 1. januárom a 30. júnom tohto roka bolo v krajine zabitých 1692 civilistov, sumarizuje Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA). Ide o najvyšší zaznamenaný počet za uplynulých deväť rokov.