Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Líbye zahynulo na lodi 15 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Migrantov, ktorých vyplavilo na pobrežie neďaleko líbyjského mesta Misuráta, našiel majiteľ plážovej chatky.

Misuráta 4. decembra (TASR) - Pätnásť migrantov zahynulo na lodi neďaleko líbyjského pobrežia po tom, ako sa na mori plavili 12 dní bez vody a jedla. Pre agentúru Reuters to v utorok uviedol jeden zo zachránených pasažierov pochádzajúci z Egypta.

Migrantov, ktorých vyplavilo na pobrežie neďaleko líbyjského mesta Misuráta, našiel majiteľ plážovej chatky. Následne privolal príslušné úrady, ktoré ich dopravili miestnemu Červenému polmesiacu a do nemocníc, povedal jeden z miestnych obyvateľov.

"Vyrazili sme zo (západolíbyjského) mesta Sabráta a na mori sme strávili 12 dní bez jedla a vody," povedal zachránený Egypťan a dodal, že túto riskantnú plavbu neprežilo 15 z 25 pasažierov.

Podľa svedectva miestnych obyvateľov sa zdravotný stav desiatich migrantov zdal veľmi zlý. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Severozápadné pobrežie Líbye je hlavným východiskovým bodom pre afrických migrantov, ktorí sa pokúšajú preplaviť sa na lodiach do Európy. Tlak zo strany talianskych úradov však od minulého roka spôsobil narušenie pašeráckych sietí. Líbyjské úrady zároveň v uplynulom čase zintenzívnili s pomocou Európskej únie úsilie vynakladané na zastavenie toku migrantov.