Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Drážďanoch zneškodnili leteckú bombu objavenú v utorok

Na snímke uzatvorenie okolitej oblasti v utorok 22. mája 2018 v Drážďanoch. Vyše 8700 ľudí muselo opustiť svoje príbytky v časti nemeckých Drážďan, kde špecialisti v stredu zneškodňovali leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Tzv. červenú zónu okolo miesta nálezu bomby opakovane rozšírili. Vzdušný priestor nad Drážďanami mal byť uzavretý najmenej do štvrtka 18.00 h.

Drážďany 24. mája (TASR) - Britskú leteckú bombu o hmotnosti 250 kg, ktorú objavili v utorok pri stavebných prácach v Drážďanoch a ktorá si vyžiadala evakuáciu tisícok ľudí, pyrotechnici vo štvrtok popoludní zneškodnili.

Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Objav bomby determinoval po 48 hodín život v časti saskej metropoly.

Keďže sa napriek maximálnej snahe expertov nedarilo pozostatok z bojov druhej svetovej vojny zneškodniť, dočasne pozastavená bola i vo štvrtok letecká preprava z i do Drážďan. Dokonca i tamojších dovolenkárov prepravili na letisko Lipsko/Halle, aby mohli aspoň s oneskorením odcestovať do destinácií v Španielsku a Turecku. Stále zostávali v platnosti aj isté obmedzenia alebo dočasné zmeny v harmonograme MHD.

Tzv. červenú zónu okolo miesta nálezu bomby opakovane rozšírili. Vzdušný priestor nad Drážďanami mal byť uzavretý najmenej do štvrtka 18.00 h.

Vyplýva to z informácií Stredonemeckého rozhlasu (MDR).

Všetci evakuovaní si museli zachovať trpezlivosť, pretože nikto vrátane polície nevedel odhadnúť, kedy by sa mohli vrátiť do príbytkov. Na výzvu, že potrebujú ošatenie, však reagovalo toľko ľudí, že medzičasom bolo odevov pre nich v oboch dočasných útočiskách dostatok.

Po nočnom čiastkovom výbuchu pri druhom pokuse pyrotechnikov o zneškodnenie bomby a požiari zasahoval na mieste robot hasičov, ktorého úlohou bolo zlikvidovať ložisko požiaru a ochladiť samotnú bombu. Následne obrnený bager uvoľnil prístup k samotnej výbušnine. podľa jednej z ostatných informácií polície prostredníctvom sociálnych sietí sa pracovalo ešte na likvidácii zvyškov požiaru.

Mesto Drážďany zriadilo špeciálnu telefonickú linku pre občanov, ktorí potrebujú informácie o situácii.

Pôvodne sa predpokladalo, že bombu zneškodnia v priebehu noci na stredu - pre náročné bezpečnostné opatrenia však bolo potrebné tento zákrok odložiť na stredajšie predpoludnie. Odvtedy sa však realizácia operácie opakovane odkladala, prvý pokus nevyšiel, pri druhom došlo v noci na štvrtok k čiastkovej explózii a požiaru.

Drážďany sa vo februári 1945, teda krátko pred skončením druhej svetovej vojny, stali terčom mohutných náletov spojencov. O život vtedy prišlo najmenej 25.000 ľudí.