Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Princ Harry a Meghan sa zosobášia v máji na Windsorskom zámku

Britský princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markleová pózujú fotografom. Foto: TASR/AP

Markleová, ktorá je protestantkou, absolvuje ešte pred obradom v rámci anglikánskej cirkvi krst aj konfirmáciu.

Londýn 28. novembra (TASR) - Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová sa zosobášia v máji budúceho roka v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku. S odvolaním sa na vyhlásenie Kensingtonského paláca o tom v utorok informovala spravodajská stanica BBC.

Svadbu vrátane kvetov, obsluhy, hudby a svadobnej hostiny zaplatí kráľovská rodina. Markleová, ktorá je protestantkou, absolvuje ešte pred obradom v rámci anglikánskej cirkvi krst aj konfirmáciu. Táto americká herečka sa zároveň plánuje v nadchádzajúcich rokoch stať britskou občiankou, dodala BBC.

Princov hovorca Jason Knauf uviedol, že Windsorský zámok je pre dvojicu "veľmi špeciálnym miestom". Od svojho zoznámenia v júli 2016 tam totiž podľa jeho slov strávila viacero spoločných chvíľ. Hovorca ďalej povedal, že princ Harry (33) a Meghan Markleová (36) chcú, aby aj sa "verejnosť cítila účastná" na ich dni, ktorý má zároveň odrážať, "kým sú (oni dvaja) ako pár".

Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová sa zosobášia v máji 2018 v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku.
Foto: TASR/AP

Knauf dodal, že dvojica absolvuje už v piatok v meste Nottingham svoje prvé verejné vystúpenie ako pár odvtedy, čo sa v pondelok zasnúbila. Pár navštívi Nottinghamskú akadémiu. Zavíta aj do tamojšieho centra súčasného umenia, kde bude práve prebiehať dobročinný trh pri príležitosti Svetového dňa AIDS.

Hovorca ďalej uviedol, že Markleová po svadbe nebude pokračovať vo svojej práci v rámci Organizácie Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) či pre ďalšie organizácie. Namiesto toho sa bude venovať ako plnohodnotná členka kráľovskej rodiny novej charitatívnej práci.

Harry je v súčasnosti piaty v poradí následníctva britského trónu, zatiaľ čo Meghan je známa najmä pre svoju rolu v americkom televíznom seriáli Suits (Kravaťáci). Snúbencov zoznámil spoločný priateľ, pričom prvý raz sa stretli na "rande na slepo" v júli 2016. Princ pre médiá potvrdil tento vzťah o niekoľko mesiacov neskôr a zároveň im vyčítal, že zasahovali do osobného života Markleovej.