Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Princ Philip absolvoval úspešnú výmenu bedrového kĺbu

Na archívnej snímke britský princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Foto: TASR/AP

Vojvoda sa vzdal oficiálnych kráľovských povinností minulý rok.

Londýn 4. apríla (TASR) - Britský princ Philip absolvoval v stredu úspešnú výmenu bedrového kĺbu a jeho stav je uspokojivý. Informoval o tom Buckinghamský palác, z ktorého vyhlásenia cituje agentúra Reuters.

Vojvoda z Edinburghu (96) a manžel britskej kráľovnej Alžbety II. podstúpil tento náročný chirurgický zákrok v súkromnej londýnskej Nemocnici kráľa Eduarda VII., ktorú často využívajú členovia kráľovskej rodiny.

"Jeho kráľovská výsosť zrejme zostane v nemocnici ešte niekoľko dní. Cíti sa dobre a má veselú náladu," uvádza Buckinghamský palác. Philipa hospitalizovali v utorok, pričom zákrok bol plánovaný dopredu.

Vojvoda sa vzdal oficiálnych kráľovských povinností minulý rok. Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa nezúčastnil na viacerých nedávnych podujatiach vrátane tradičnej veľkonočnej omše, ktorá sa konala počas víkendu vo Windsore.

Jeho posledným samostatným oficiálnym vystúpením na verejnosti bola prehliadka námornej pechoty pred Buckinghamským palácom začiatkom augusta. Vojvodu v uplynulých rokoch trápili viaceré zdravotné problémy.

Kráľovskú rodinu čakajú onedlho dve význačné udalosti - svadba princa Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou v máji a narodenie tretieho potomka princa Williama a Catherine, vojvodkyne z Cambridgea tento mesiac.